Trots nomineringar i två kategorier för Film i Västs samproduktion En man som heter Ove gick Hannes Holm, Eva von Bahr och Love Olsson tomhänta hem från nattens Oscarsgala i Los Angeles. I stället vann Asghar Farhadis The Salesman kategorin Best Foreign Language Film och Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini and Christopher Nelson kategorin Best Makeup & Hairstyling för Suicide Squad.

– Film i Väst gratulerar vinnarna till ett av filmvärldens mest prestigefyllda priser. Samtidigt gläds vi med hela teamet bakom En man som heter Ove. De har skapat svensk filmhistoria, både med dubbla Oscarsnomineringar, priset European Comedy vid European Film Awards och inte minst över 1,7 miljoner biobesökare i Sverige. Det är förstås extra roligt att ha fått vara med i projektet från start och att filmen till så stora delar är inspelad i och runt Trollhättan.
Film i Västs samproduktioner har sedan 2010 nominerats sju gånger, varav en vinst: Susanne Biers Hämnden. Det är ett fantastiska bra utfall och visar tydligt att Västra Götaland är Sveriges främsta filmregion. Vi har under våra 25 år byggt upp ett utomordentligt samarbete med svenska och internationella producenter, regissörer och manusförfattare som leverar både konstnärligt högt värde och publikt tilltal, säger Mikael Fellenius, VD på Film i Väst.

Film i Västs Oscarsnomineringar

  • 2017: En man som heter Ove Hannes Holm, Love Larsson & Eva von Bahr
    (Best Foreign Language Film & Best Makeup & Hairstyling)
  • 2016: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann Love Larsson & Eva von Bahr (Best Makeup & Hairstyling)
  • 2013: Jakten Thomas Vinterberg (Best Foreign Language Film)
  • 2012:  Kon-Tiki  Joachim Rønning & Espen Sandberg (Best Foreign Language Film)
  • 2012: A Royal Affair  Nikolaj Arcel (Best Foreign Language Film)
  • VINNARE 2011: Hämnden  Susanne Bier (Best Foreign Language Film)
  • 2001: Dancer in the Dark Lars von Trier (Best Music, Original Song) Björk
  • 2000: Under solen Colin Nutley (Best Foreign Language Film)

För mer information: Mikael Fellenius, VD, Film i Väst, 0702-93 88 00

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Genom åren har Film i Västs samproduktioner vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 139 Guldbaggar genom åren. Till det kommer ytterligare 271 nomineringar. 2016 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.