I dag börjar inspelningen av Mikkel Serups filmatiering av Niels Krause- Kjærs deckarserie om journalisten Ulrik Torp, Mørkeland. Manus är skrivet av Marie Østerbye och i huvudrollerna ser vi bland andra Anders W. Berthelsen, Nicolas Bro och Charlotte Munck. Mikkel Serup har tidigare regisserat dramerierna Livvakterna, Friheten och Kastanjemannen. Delar av filmen spelas in i Västra Götaland

Filmen produceras av Meta Film, Sara Namer, Morten Kjems Hytten Juhl och som exekutiv producent Meta Louise Foldager, i samproduktion med Film i Väst och Meta Film Stockholm i samarbete med SF Studios, TV2, SVT och YLE och med stöd av Svenska Filminstitutet och Danska Filminstitutet.

2004 blev den danska filmen Kongekabale en stor dansk biosuccé med över 550 000 sålda biljetter. Även den kriminalromanen skrevs av Niels Krause-Kjær. Mørkeland är den andra boken i serien efter Kongekabale.

Synopsis: Efter att länge gått arbetslös och levt på understöd får Ulrik Torp arbetspraktik på sin tidigare arbetsplats, Dagbladet. Där får han i uppdrag av hans gamla kollega och nuvarande chefredaktör Henrik Moll om att bevaka ett mord på en ung konsult som arbetar i Inrikesministeriet. Tillsammans med sina unga praktikanter, Emma och Simon, kommer Torp en liten krets av tidigare politiker och toppämbetsmän på spåren, en krets som inte skyr några medel för att makten ska stanna i rätt händer. Återigen dras vi tillsammans med Torp in i en politisk sammansvärjning – denna gång där själva grundvalen för vårt samhälle sätts på spel.

På bilden, från vänster:  Mathilde Arcel Fock, Sofie Nolsøe, Patrick A. Hansen, regissören Mikkel Serup, Lene Maria Christensen, Anders W. Berthelsen och Nicolas Bro.

Fotograf: Per Arnesen