Nu startar inspelningen av Painkiller, en dramakomedi kryddad med svärta. Regisserar gör Guldbaggebelönade Gabriela Pichler, som här gör sin första dramaserie. Tillsammans med Johan Lundborg har hon även skrivit manus. Huvudrollerna spelas av Dodona Imeri och Snežana Spasenoska. Painkiller produceras av Garagefilm, Anna-Maria Kantarius, i samproduktion med SVT och Film i Väst. Serien sänds i sex avsnitt med premiär våren 2024.

Painkiller är berättelsen om Dijana och Andrea, en mamma och en dotter som på sina egna vis försöker göra livet bättre för den andra, men misslyckas gång på gång. Dijana är stolt knegare från Balkan som slitit ut kroppen med städ- och fabriksarbete. Otroligt nog har hennes dotter Andrea – officiellt en framgångsrik konstnär, inofficiellt fortfarande inneboende hos mamma – lyckats få henne att börja på en kurs för patienter som lider av obotlig smärta. När kursen plötsligt läggs ner får Andrea en idé – hon ska utsätta sin mamma för saker som garanterat får henne att tänka på annat. Dijana ska bli huvudperson i hennes nya konstprojekt! Det som startar som en kreativ idé får en oväntad vändning när Dijana tar kommandot.

– Vi har haft förmånen att få följa Gabriela Pichler hela vägen, från hennes examensfilm från Akademin Valand år 2008, Skrapsår, till långfilmerna Äta sova dö och Amatörer. Därför är det extra spännande när hon nu går över till dramaseriekomedin. Gabriela har en särskild berättarröst och en varm känsla för de människor hon skildrar. Serien kommer också att spelas in i Västra Götaland, mestadels Göteborg, vilket är extra glädjande för oss, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Gabriela Pichlers hyllade Äta sova dö (2012) blev bland annat fyrfaldigt Guldbaggebelönad i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa kvinnliga huvudroll. Filmen utsågs 2013 till Sveriges Oscarbidrag. Hennes andra film Amatörer (2018) vann Dragon Award som Bästa nordiska film vid Göteborg Film Festival och nominerades till fyra Guldbaggar.

– Vi hade inget val. Vissa karaktärer vägrar att bli berättade om i bara långfilmsformat. De begär en hel tv-serie om sig själva. Bångstyrigt armbågar de sig in i manus och kräver sex avsnitt. Och de är övertygade om att publiken kommer att älska dem…, säger Gabriela Pichler.

I huvudrollerna återfinns Dodona Imeri (Andrea), som antogs vid Teaterhögskolan i Malmö 2020, och Snežana Spasenoska (Dijana), som här gör sin skådespelardebut.

Manuset är skrivet av Gabriela Pichler tillsammans med Johan Lundborg. Johan svarar även för tv-seriens foto (Äta sova dö, Amatörer, Jätten, Kokodi-kokoda).

– Ingen kan berätta om livet, kärlek och kulturkrockar så som Gabriela Pichler gör, och ingen som såg hennes enastående debutfilm Äta sova dö har någonsin glömt människorna den handlade om. Det är en stor ära för SVT Drama att Gabriela och hennes team nu gör debut i serieformatet hos oss”, säger Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

Scenograf: Ellen Oseng (Jätten, Min lilla syster, Amatörer, Avalon)
Kostymdesigner: Pia Aleborg (Turist, Play, Jätten)
Maskdesigner: Erica Spetzig (The Square, Gräns, Pleasure)
Casting director: Archana Khanna (Amatörer, Psykos i Stockholm)
Ljuddesign: Gustaf Berger (De oskyldiga, Kokodi kokoda)
Kompositör: Gustaf Berger och Markus Hasselblom (X &Y)
Klippare: Andreas Nilsson (Tunna blå linjen, Vår tid är nu, Amatörer)

Producent är Anna-Maria Kantarius för Garagefilm i samproduktion med SVT och Film i Väst. Exekutiv producent på Garagefilm är Mimmi Spång och exekutiv producent på SVT är Amna Maksumic. Med stöd av Nordisk Film & TV Fond, Lindholmen Science Park, Göteborgs stads kulturförvaltning och i samarbete med Yle. Ansvarig utgivare är Anna Croneman, programchef för drama på SVT. För internationell distribution svarar REInvent International Sales.

Painkiller spelas in i oktober – november i Göteborg och Skåne med premiär i SVT1 och på SVT Play våren 2024.

BILDTEXT: SVT:s dramakomedi Painkiller. Fr. vänster: skådespelarna Dodona Imeri, Snežana Spasenoska och regissör Gabriela Pichler. Foto: Anders Nicander/SVT