I dag börjar inspelningen av Sophie Borg – Mannen som talade engelska i Göteborg. SVT:s nya komedisatsning som har premiär vintern 2017 och där Film Väst och FLX är samproducenter. Rollbesättningen innehåller både internationell och svensk stjärnglans. I huvudrollerna hittar vi Adam Godley (Suits, Breaking Bad), Lisa Henni (Snabba Cash I & II, Tillbaka till Bromma) och Tomas von Brömssen. I ledande roller ser vi även Björn Kjellman, Lia Boysen, Björn Granath, Stina Rautelin, Dag Malmberg. Premiär våren 2017.

Saga Norén, Annika Bengtzon, Maria Wern, Eva Thörnblad och Olivia Rönning. Listan kan göras lång över den svenska fiktionens kvinnliga polishjältinnor. Den listan har precis blivit längre. Nu tar kriminalinspektör Sophie Borg över stafettpinnen. Hon tar begreppet Nordic Noir till en helt ny nivå i SVT:s nya krimkomedi Sophie Borg: Mannen som talade engelska. 

I rollen som Sophie Borg hittar vi Lisa Henni. En polis stöpt i klassisk nordic noir-stil. Hon är ensamvargen som inte litar på någon. Har svar på allt och tvekar inte att gå emot en överordnads direkta order om hon anser att situationen kräver det. Lägg därtill viss brist på självinsikt så har du vår nya hjältinna i genren.

När ett makabert mord med religiösa förtecken begås i hennes gamla hemstad Norrbacka får hon en sista chans till upprättelse. En brittisk man som under märkliga former besökt orten har fallit offer för en bestialisk mördare. Den lokala polischefen Klas Wall, spelad av Tomas von Brömssen, är i slutet av sin karriär och har svårt att dölja sin upphetsning över att för första gången i sitt liv få ett mordfall av nationellt intresse på sitt bord. I offrets hemby i engelska St Ives nås även kriminalkommissarie Tom Brown, spelad av Tony award-nominerade Adam Godley, av beskedet.

Hade det inte varit för Tom Browns återkommande konflikträdsla skulle han ha varit den bästa polisen som gick att hitta. Om inte i Storbritannien, i alla fall i St Ives. Då han, precis som Sophie, har förbrukat sina chefers tålamod till sista droppen blir han skickad till Sverige för att samarbeta med just Sophie Borg. Nu behöver de lösa fallet, inte bara för att rädda den lilla byn ur mördarens skräckvälde utan även för att rädda sina egna karriärer.

Regi: Simen Alsvik (Lilyhammer, Neste Sommer) och Jon Holmberg (Swedish Dicks, Inte OK). Författare: Erik Hultkvist, Tapio Leopold, Rikard Ulvshammar och Robin Muhr.