I dag utsågs italienske regissören Jonas Carpignanos långfilm A Ciambra till Italiens Oscarsbidrag. Det är det sjätte nationella Oscarsbidraget för Film i Västs samproduktioner. Tidigare länder är Sverige, Norge, Finland, Danmark och Polen. Alla filmer är inspelade och/eller postproducerade i Västra Götaland.

Jonas Carpignanos långfilm A Ciambra vann i maj Europa Cinemas Label Award i Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) vid filmfestivalen i Cannes.

Filmen som är en utveckling av Jonas Carpignanos kortfilm med samma namn följer Pio, en ung romsk pojke i södra Italien som har bråttom att växa upp med sin storebror som förebild. En natt bestämmer sig Pio för att visa sin bror att han inte är sämre än honom vilket utlöser en serie av händelser som föralltid förändrar hans syn på världen.

Bland Carpignanos tidigare filmen märks Mediterranea som bland annat nominerades till kritikerveckan och guldkameran i Cannes 2015.

A Ciambra produceras av Stayblack Productions, RT Features, Sikelia Productions och Rai Cinema i samproduktion med Film i Väst och Filmgate, Sean Wheelan.

Här är Film i Västs samproduktioner:

  • Sverige: Ruben Östlunds The Square (inspelad i Göteborg).
  • Norge: Joachim Triers Thelma (Studio Fares i Trollhättan
  • Danmark: Du forsvinder av Peter Fog Schønau (Studio Fares i Trollhättan).
  • Finland: Dome Karukoskis Tom of Finland (Göteborg).
  • Polen: Agnieszka Hollands Villebråd (Spoor/Pokot) (postproducerad i Göteborg). Vann en Silverbjörn vid Berlins filmfestival. Chimney.
  • Italien: Jonas Carpignano A Ciambra (postproducerad i Göteborg).

De fem filmer som blir slutnominerade till en Oscar offentliggörs tisdag 23 januari 2018 och själva Oscarsgalan äger rum den 4 mars.