Film Väst är med i den nya svenska satsningen på kort skräckfilm ”It’s Alive!” och tillsammans med bland andra Svenska Filminstitutet efterlyses nu kortfilmsprojekt som överraskar, tar genrefilmen framåt och inte minst skrämmer sina tittare.

 – Vi vill bli skrämda, vi vill bli riktigt skrämda, och vi vill ha skräckfilmer som andas nutid och framtid. Vi vet också att genrefilm traditionellt lockar fler manliga filmskapare, och vi vill därför påpeka att vi verkligen förväntar oss att även många kvinnliga regissörer söker, säger Filminstitutets kortfilmskonsulent Andreas Fock.

It’s Alive görs även ihop med Filmpool Nord, Filmregion Stockholm-Mälardalen och Film i Skåne och satsningen riktar sig till såväl etablerade som nya filmskapare. Resultatet ska bli fem filmer på max fem minuter var. De fyra filmregionerna samproducerar varsin film, och det femte projektet kan komma ifrån övriga delar av landet. Filminstitutet ger produktionsstöd till samtliga fem filmer och även jämställdhet och breddad representation vägs in.

– Det är väldigt kul att vara med på en satsning som breddar svensk kortfilm och som lyfter fram en genre som har många fans men som jag sällan ser bland de ansökningar som kommer in till Film Väst, säger Ami Ekström, ansvarig för kortfilm på Film Väst.

Ansökningsslussen öppnar den 30 oktober och sista ansökningsdag är 1 februari, 2016Vilka projekt som får stöd meddelas den 19 februari och preliminär premiär blir september 2016. Mer information kring finansiering och ansökningar till ”It’s Alive” finns på Filminstitutets hemsida.

Bilden: Serietecknaren Kim W. Andersson, som bland annat ligger bakom serierna Alena och Love Hurts, har tagit fram en egen kuslig maskot till It’s Alive