I mars börjar inspelningen av Doktrinen, en politisk thriller på TV4. Serien bygger på Magnus Montelius hyllade spänningsroman Åtta månader. Huvudrollerna spelas av Josefin Neldén, Anna Sise och svensk-tyske August Wittgenstein. Serien produceras av Anagram Sverige, Erik Magnusson, i samproduktion med bland andra TV4 och Film i Väst. Doktrinen har premiär 2024.

Johan Lundin står för regi tillsammans med Jens Jonsson som även skrivit manus i detta politiska drama, om en rysk påverkansoperation riktad mot Sverige.

– Med Rysslands invasion av Ukraina och ansträngda förhandlingar om NATO medlemskap så befinner sig Sverige i ett helt nytt säkerhetsläge. Jag tycker TV4 är väldigt modiga och visar framfötterna som plattform genom att beställa en serie som är så realistisk och extremt nära samtiden, säger regissören Jens Jonsson.

Huvudrollerna spelas av Josefin Neldén (Vår tid är nu, The Head, Försvunna människor, Gräns etc), Anna Sise (Tunna blå linjen, Hamilton, Bäckström etc) och svensk-tyske August Wittgenstein (The Crown, Hidden – Förstfödd, Professionals etc).

I Doktrinen landar tittaren i en värld av intriger och interna konflikter, i ett nervkittlande och skrämmande drama som placerar tittaren mitt i händelsernas centrum ­på Utrikesdepartementet. I ett högt tempo kastas tittaren mellan intimt drama, storpolitik och spioneri på högsta nivå.

– Vi är både glada och stolta att åter få jobba med Jens Jonsson i en serie som på ett spännande och underhållande sätt behandlar ett väldigt aktuellt tema. Vi står inför en osäker och orolig framtid och vår ambition är alltid att bearbeta nutiden på ett relevant sätt för våra användare. Vi vill med starka känslor, dramatik och humor beröra och samla Sverige, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramachef för TV4.

Exekutiv producent på TV4 är Lisa Dahlberg och producent på Anagram Sverige är Erik Magnusson.

– Det är väldigt kul att få filmatisera Magnus Montelius spännande roman med sitt aktuella och skrämmande tema. Jag är så tacksam för vår fina cast som med Jens Jonsson manus och regi kommer skapa en medryckande och angelägen serie, säger producenten Erik Magnusson, Anagram Sverige.

Doktrinen är en samproduktion mellan TV4, Anagram Sverige, Film i väst, Aurora Studios och Beside Productions. Med investering från Finnish Impact Film Fund och med stöd av Nordisk Film & TV Fond. Newen Connect är internationell distributör.

Bilder: Marica Rosengård, Nils Schwarz.