I dag är det svensk biopremiär för Trollhätteinspelade Världens värsta människa av Joachim Trier. En film som firat stora framgångar på festivaler som Cannes och Toronto, valts som Norges Oscarsbidrag och är dubbelt nominerad till European Film Awards för Bästa manus, Joachim Trier och Eskil Vogt, och Bästa kvinnliga huvudroll, Renate Reinsve. Filmen är producerad av Oslo Pictures i samproduktion med Film i Väst och B-reel Films och distribueras av TriArt. Det är också en film som verkligen fångat recensenterna.

Julie fyller snart 30 år och hennes liv är en enda stor röra. Hon har kastat bort sin talang och hennes äldre pojkvän, Aksel – en framgångsrik serietecknare – vill att de ska stadga sig och skaffa familj. När hon en kväll smyger sig in på en fest träffar den yngre och charmiga Eivind. Hon gör slut med Aksel och kastar sig in i ett nytt förhållande i hopp om att få nytt perspektiv på livet. Men hon kommer snart att inse att vissa livsval redan ligger bakom henne.

I Dagens Nyheter skriver Helena Lindblad att det är ”Årets bästa film” och ger den högsta betyg, 5.

Aftonbladets Jan-Olov Andersson anser att det är ”en romantisk komedi som verkligen berör” och ger den också 5.

Sveriges Radios Kulturnyheters Emma Engström skriver att den ”befriar den sköna tjejen” och sätter betyget 4.

Fredrik Sahlin skriver i SVT Kulturnyheterna att filmen är ”oerhört välspelad, smockfull av underhållande igenkänning och innehåller såväl insiktsfulla tankar om relationer som små kommentarer om konstens roll i samhället” och sätter betyget 4

I Sveriges Radios Kulturnytt i P4 skriver Björn Jansson att det ”är en av årets bästa filmer” och sätter en 4.

Hynek Pallas skriver i Göteborgs-Posten att filmen är ”en läcker dekonstruktion av den romantiska komedin när han genomlyser dagens vilsna urbana medelklass” och sätter betyget 4.