Det blir Alingsåsinspelade LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta som inviger Prisma, filmfestivalen för barn och unga som arrangeras av Göteborg Film Festival med start den 26 oktober. Med på premiären finns regissören Tina Mackic som också får ta emot Årets hederspris. Filmen är producerad av SF Studios i samproduktion med Film i Väst.

Alla i Valleby ser fram emot Vallebydagen när en tjuv plötsligt slår till och utför en serie stölder. Efter sig lämnar tjuven symboler kopplade till stjärntecken och rymden. Stölderna verkar gå ut på att förstöra Vallebydagen. Lasse och Maja kastar sig över fallet och engagerar den vresiga mästertjuven Lillie Ragnarsson som master mind i utredningen som snart utvecklar sig till en katt-och-råtta-lek där tjuven alltid tycks ligga steget före. Men vem är egentligen denne listige mästertjuv och vilket är hens motiv? Kommer Lasse och Maja att lyckas knäcka gåtan och stoppa tjuven innan hela Vallebydagen ställs in? Filmen får svensk biopremiär den 28 oktober.

Regi: Tina Mackic Skådespelare: Polly Stjärne, Nils Kendle, Suzanne Reuter, Henrik Hjelt, Furat Jari

Förutom LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta visas även Film i Västs samproduktion Ett öga rött i regi av Daniel Wallentin från 2007. Filmen bygger på Jonas Hassen Khemiris roman med samma namn.

Göteborg Film Festival Prisma är filmfestivalen för alla barn och unga som pågår under sex dagar i anslutning till höstlovet. I år kan du se film på Bio Roy, i Nordstan och på Hagabion i Göteborg. I Västra Götaland kan du besöka Prisma på Angereds Bio i Angered, Bio Möllan i Mölndal, Folkan Bio i Ulricehamn, Park i Hjo och Bio Tranan i Tranemo. Dessutom blir det skolbio i även Uddevalla och Lerum.

Här kan du läsa mer om festivalen och även ladda ner hela programmet