Lukas Moodyssons långfilm Tillsammans 99 får sin världspremiär på Torontos filmfestival (7-17 september) i sektionen Special Presentation. Den emotsedda filmen är en fortsättning på den mångfaldigt prisbelönade Tillsammans som blev en stor succé internationellt bland kritiker och publik. Filmen är till stora delar inspelad i Västra Götaland, producerad av Memfis Film och samproducerad med Film i Väst, Zentropa Entertainments, SF Studios som även distribuerar film i Skandinavien. Svensk biopremiär den 13 oktober.

– Det blev som jag hoppades. Världspremiär i Toronto, en trevlig stad och en fantastisk festival som alltid har stöttat mina filmer, säger regissören Lukas Moodysson.

1975 var kollektivet Tillsammans en storfamilj. 24 år senare, 1999, har det förvandlats till världens minsta. Kvar finns bara Göran, världens snällaste, och Klasse, som väver sina trasmattor. När Klasse i hemlighet bjuder in till Görans födelsedag, återförenas alla för en kväll. Vad har hänt i deras liv sen sist? Har det gått bra eller dåligt för dem? Vem blev känd författare och vem hamnade på mentalsjukhus? Lever drömmarna från sjuttiotalet? Vem minns Peter? Äter Göran fortfarande gröt?

– Film i Väst har haft förmånen att följa Lukas Moodysson genom alla år, med det stora genombrottet Fucking Åmål år 1998 och fortsatta samproduktioner med Tillsammans, Lilja 4-ever, Ett hål i mitt hjärta, Container, Mammut, Vi är bäst och nu uppföljaren till publiksuccén Tillsammans. Den är till stora delar inspelad i Västra Götaland, mellan Falköping och Ulricehamn. Att den nu tagit sig till Nordamerikas mest prestigefulla festival och marknadsplats, Toronto, är oerhört glädjande, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Lukas Moodysson har återförenat den stora skådespelarensemblen från Tillsammans efter 23 år. I rollerna återser vi Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Anja Lundqvist, Olle Sarri, Jessica Liedberg, Lisa Lindgren, Cecilia Frode, Lars Frode, Henrik Lundström och Sten Ljunggren. Nya i kollektivet är David Dencik, Jonas Karlsson, Clara Christiansson Drake och Julia Heveus.

Tillsammans 99 är producerad av Memfis Film i samproduktion med Film i Väst, SF Studios och Zentropa Entertainments5 med stöd av Svenska Filminstitutet/filmkonsulent Hanna Lejonqvist, Det Danske Filminstitut/Koproduktionsstøtte och Nordisk Film- & TV Fond. Övrig finansiering: DR

Bild: © 2023 Memfis Film AB