Framgångarna för Film i Västs samproduktioner fortsätter i Berlin. Den rumänske regissören Cristi Puius film Malmkrog vann regipriset i sektionen Encounters. Trollhätteinspelade Håp av norska regissören Maria Sødahl vann the Europa Cinema Label samt Publikprisets brons i sektionen Panorama. 

– Vi gratulerar Cristi Puiu och Maria Sødahl till de prestigefulla priserna. Håp är inspelad i vår studio i Trollhättan och Malmkrog är postproducerad i Göteborg. Att ha samproduktioner med i Berlin är oerhört betydelsefullt för oss och filmer som vinner priser gör att vår ställning som framgångsrik samproducerat och finansiär blir än mer intressant internationellt, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

https://youtu.be/BeKXBgYUZDM

 

Malmkrog är producerad av Anca Puiu och samproducerad av Jörgen Andersson och Kjell Åhlund på Doppelganger och Film i Väst. Göteborgsbolaget Cloudberry postproducerar.

Synopsis: Nikolai, en stor jordägare, en man av värld, bjuder in några av sina vänner till sitt gods på landet. Godset fylls snart av gäster från den övre societeten, bojarer och officerare. Tiden fylls av grandiosa måltider, sällskapslekar och långa diskussioner om döden och Antikrist, framsteg och moral. Samtidigt faller de på eget grepp i tron på att historien aldrig upprepar sig själv; ingen av gästerna förmår inse att händelseutvecklingen på godset har fångat dem i en fälla.

Cristi Puiu föddes 1967 i Bukarest. Han är manusförfattare och regissör och har haft filmer med i Cannes, där han vann Un Certain Regard för Herr Lazarescus död (2005). Han var också uttagen i Official Selection med sin film Sieranevada – En gravallvarlig komedi (2016). I Berlin har han vunnit en Guldbjörn för kortfilmen Cigarettes and Coffee. 

 

Håp av norska regissören Maria Sødahl har Stellan Skarsgård och Andrea Braein Hovig i huvudrollerna. Filmen är inspelad i Film i Västs Studio Fares i Trollhättan. Håp hade sin världspremiär vid Toronto International Film Festival i höstas och fick norsk biopremiär den 22 november.

Synopsis: Vad händer med kärleken när en kvinna mitt i livet får tre månader kvar att leva? Huvudpersonen Anja lever med sin sambo Tomas i en storfamilj med gemensamma barn och bonusbarn. När Anja får obotlig cancer blottas deras försummade kärlek och tillvaron går i kras. Ensam med sin sorg och sina rädslor förstår Anna att hon behöver Tomas mer än någonsin. Hur ska barnen annars klara sig när hon är borta om de vuxna inte klarar att hålla ihop i sin kris? De båda blir huvudpersoner i en kärlekshistoria där de lär sig att älska varandra på nytt.

Regi: Maria Sødahl Foto: Manuel Alberto Claro Håp är producerad av Thomas Robsahm, Motlys I samproduktion med  Zentropa Sweden (Lizette Jonjic), Film i Väst och Oslo Pictures, med stöd av Norska Filminstitutet, Svenska FIlminstitujtet, Nordisk film och TV-fond, Eurimages och i samarbete med SF Studios, TrustNordisk, NRK, SVT, Amarcord, Talent Norge och Storyline Studios. International sales av TrustNordisk.