Den brasilianske regissören Alejandro Landes är uttagen till Horizontes Latinos vid filmfestivalen i San Sebastian med sin film Monos. Filmen är en samproduktion mellan Colombia, Argentina, Uruguay, Nederländerna, Tyskland, Danmark (Snowglobe) och Sverige (Film i Väst).

Monos hade sin urpremiär i Sundance, där den vann prestigefulla World Cinema Dramatic Special Jury Award i Sundance. Sedan dess har den tävlat på en rad festivaler och vunnit priser i Buenos Aires, Cartagena, Newport och Odessa. I the Guardian fick den betyget fem av fem.

Filmen utspelar sig på en fjärran bergstopp i Colombia, i ett som det förefaller hedonistiskt sommarläger. Där finns en rebellgrupp av tonåringar som bär antagna namn som Rambo, Smurf, Bigfoot, Wolf och Boom-Boom. De genomgår militär träning samtidigt som de vaktar ”Doctor”, en kidnappad amerikansk kvinna (Juliann Nicholson, och ser till att hon hålls vid liv. Efter ett bakhåll drivs gruppen in i djungeln. När så den tvångsrekvirerade mjölkkon dödas genom en olycka, ja då är det slut på leken. Läs mer här.

Manus: Alejandro Landes, Alexis Dos Santos. Producenter: Alejandro Landes, Fernando Epstein, Santiago Zapata, Cristina Landes I rollerna; Julianne Nicholson, Moisés Arias, Sofia Buenaventura, Deibi Rueda, Karen Quintero, Laura Castrillón.