På en gala i Göteborg i kväll avgjordes vinnarna under Göteborg Film Festival. Niclas Larssons Mother, Couch vinner Dragon Award Best Nordic Film. Nikolaj Arcel vinner både publikens pris och filmkritikernas, FIPRESCIS, pris för Bastarden och Juan Sarmiento G. vinner Sven Nykvist Cinematography Award för fotot i  Daniel Espinosas Madame Luna.

– Att vinna det stora priset, Bästa nordiska film, men också såväl publiken som filmkritikernas pris och ett fotopris i Sven Nykvists anda är stort. Vi gratulerar alla vinnare och känner stor stolthet över våra samproduktioner under Göteborg Film Festival, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Mother, Couch
Mother Couch bygger på en roman av Jerker Virdborg, Mamma i soffa (2020) är samproducerad med Film i Väst och för postproduktion svarar Dupp Film.

När Mamma slår sig ner i den gröna italienska soffan på Oakbed’s Furniture, lämnas hennes tre undrande barn att ta reda på varför.

Skådespelare: Taylor Russel, Ellen Burstyn, Ewan McGregor

Producent: Sara Murphy, Fat City Productions, i samproduktion med Katrin Pors, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, SnowGlobe

Bastarden
Filmen är regisserad av Nikola Arcel, som skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. Filmen är producerad av Zentropa Entertainments i samproduktion med Zentropa Sweden och Film i Väst. Filmen fick sin premiär vid filmfestivalen i Venedig och är också Danmarks Oscarkandidat och var shortlisted till en Oscar.

Bastarden är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

Nikolaj Arcel har regisserat och skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

Producerad av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Zentropa Berlin.

Madame Luna
Daniel Espinosas  film Madame Luna  skildrar en eritreansk flykting som spolas i land i Libyen, och efter att hon tvingats fly till Italien klättrar hon snabbt inom de illegala nätverk som exploaterar flyktingar. Till slut måste Luna välja mellan ett gott liv i maffian eller att rädda den unga eritreanska flickan Eli som tvingar Luna att möta sitt förflutna.

Daniel Espinosa har de senaste åren verkat i Hollywood; detta är hans första svenska film sedan 2010 års Snabba cash. Filmen är skriven av Maurizio Braucci, Suha Arraf och Daniel Espinosa och producerad av David Herdies för Momento Film, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet. Madame Luna har svensk biopremiär i vår, distribuerad av TriArt Film.