Film i Väst presenterade i dag nio kommande projekt under den traditionsenliga pressträffen i Cannes. Gäster som presenterade projekt var regissörer som Anders Thomas Jensen, Emma Bucht, Magnus von Horn och Goran Kapetanovic samt skådespelare som Hedda Stiernstedt, Josefin Asplund och Omar Rudberg.

Samproduktioner som presenterades under pressträffen:

 

Stenbeck av Goran Kapetanović
Nu är det klart att Jan Stenbecks liv blir dramaserie. FLX producerar för premiär i SVT under 2025.

Berättelsen i fem delar handlar om entreprenören, outsidern och det kontroversiella företagsgeniet Jan Stenbeck som motvilligt tog över familjeföretaget och förvandlade det till ett banbrytande medieimperium som kom att förändra Sverige och världen. Men det handlar också om en människa som skaffade sig fiender och som fick betala ett högt pris för sina framgångar.

Den flerfaldigt prisbelönade skådespelaren Jakob Oftebro (Hamilton, Svart krabba) axlar titelrollen som Jan Stenbeck. Inspelningen påbörjas våren 2024 i Västra Götaland. I Cannes för att berätta om projektet var regissören Goran Kapetanović (Kalifat, Knutby) och manusförfattaren Alex Haridi (Blå ögon, Störst av allt, Kärlek och Anarki).

Stenbeck är baserad på Per Anderssons biografi över Jan Stenbeck, Stenbeck: en biografi över en framgångsrik affärsman, och produceras av FLX i en samproduktion mellan SVT, Film i Väst, DR, NRK, RUV och YLE.

Bild: Christina Kronér. Lejla Bešić, Alex Haridi, Goran Kapetanović

 

Tillbaka till verkligheten av Anders Thomas Jensen
Anders Thomas Jensen (Rättfärdighetens ryttare) var på plats i Cannes för att presentera sitt nya projekt, Tillbaka till verkligheten (Back to Reality) som han både skriver manus till och regisserar. Filmen spelas in nästa år i Västra Götaland och på Fyn. Anders Thomas Jensens filmer karakteriseras av svart humor och absurda historier, så även Tillbaka till verkligheten.

Nyss utsläppt från fängelset är bankrånaren Anker på väg för att hämta bytet. Den ende som vet var pengarna är begravda är hans traumatiserade bror Manfred, som under fängelsetiden har flytt in i ett alter ego, och nu inte längre kommer ihåg något om pengarna. I hopp om att låsa upp Manfreds minne reser bröderna till sitt barndomshem och börjar gräva.

Tillbaka till verkligheten produceras av Sisse Graum Jørgensen och Sidsel Hybschmann på Zentropa i samproduktion med Film i Väst och Zentropa Sverige, Lizette Jonjic, med stöd av Det Danske Filminsitut, FilmFyn, TV 2 Danmark och developed med stöd av The Creative Europé Media Programme of the European Union.

Ditribution Nordisk Film Distribution och internationell sälj TrustNordisk. Bild: Anders Overgaard.

 

Hedda Stiernstedt och Josefin Asplund Foto: Christina Kronér 

Iza & Alice av Emma Bucht
Iza & Alice är ett känsloladdat, musikspäckat drama i och bakom strålkastarljusets sken med Hedda Stiernstedt (Vår tid är nu, Min Pappa Marianne) och Josefin Asplund (Vikings, Top Dog, Snöänglar) i huvudrollerna, där två omaka artister lätt motvilligt tvingas ut på gemensam turné av sin manager. Det är en film full av musik, dramatik och stora känslor, med specialskriven musik från några av landets mest framgångsrika låtskrivare.

För regin står långfilmsdebuterande Emma Bucht som tidigare regisserat på Stadsteatern och satt upp musikaler samt regisserat många tv-serier, bland annat Bonusfamiljen och SolsidanJonna Bolin Cullberg och Bengt Braskered har skrivit manus och filmen produceras av Lena Rehnberg, StellaNova Film, som har ett flertal hyllade publiksuccéer bakom sig med musikfilmer som exempelvis Monica Z, Ted – För kärlekens skull och Tjenare Kungen.

Med på presskonferensen i Cannes för att presentera projektet var producent Lena Rehnberg, regissör Emma Bucht och skådespelarna Hedda Stiernstedt och Josefin Asplund. Filmen spelas in i Västra Götaland till hösten.

 

Laura av Fanny Ovesen
På en couchsurfingresa genom Europa vaknar 19-åriga Laura upp naken efter att ha haft sex med en annan couchsurfare, utan ett enda minne av deras natt tillsammans. Detta blir startpunkten på en lika befriande som destruktiv utforskning av Lauras egna gränser, som tar henne på en inre och yttre resa över landsgränserna till Polen, Tjeckien, Tyskland och Frankrike. Men allteftersom resan fortgår gör sig en rädsla påmind – rädslan för att den bortglömda natten inte var frivillig.

I rollerna ser vi Embla Ingelman-Sundberg, Aviva Wrede och den franska skådespelaren Oscar Lesage (Les Amandiers av Valeria Bruni Tedeschi och dramaserien Marie Antoinette).

Laura är regissören Fanny Ovesens långfilmsdebut och är ett samarbete mellan sju länder som leds av producent Marie Kjellson, Kjellson & Wik i samproduktion med Film i Väst, True Content Production Norway (producent Renée Mlodyszewski) och Ström Pictures (producent Monica Hellström) med stöd från Svenska Filminstitutet, Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet, Nordisk Film & TV-fond, Eurimages och YLE samt utvecklingsstöd från Kreativa Europa och Lindholmen Science Park. Associate producer i Frankrike är Antoine Simkine, Les Films D’Antoine. Filmen spelas in i samarbete med Background Films i Tjeckien, F25 i Polen samt New Matter Films i Tyskland. Distributör för nordisk marknad är Scandinavian Film Distribution. Filmen spelas in on location i Europa sommaren 2023.

 

Den lilla sömmerskan av Magnus von Horn
Magnus von Horn (Efterskalv, Sweat) var på plats för att presentera sitt nya projekt, Den lilla sömmerskan. I huvudrollerna ser vi Trine Dyrholm och Vic Carmen Sonne.

Filmen utspelar sig 1918, och den unga fabrikarbetaren Karoline, som blivit änka under första världskriget, blir gravid med fabriksägarens son. Hon förskjuts av bade honom och hans mor. Kort därefter överraskas hon av att hennes make återkommer från kriget svårt fysiskt och psykiskt nedbruten och traumatiserad. Han accepterar att hon är gravid med en annan mans barn men hon är oförmögen att ta emot både honom och det växande barnet.

Efter ett misslyckat abortförsök i den kommunala badinrättningen möter hon Dagmar Overby som erbjuder Karoline sina tjänster som en lösning: en arrangerad adoption. Karoline går med på det, men kan inte betala avgiften och börjar då arbeta för Dagmar i hennes godisbutik som en sorts avbetalning. Samtidigt förstår hon alltmer att adoptionsaffärerna inte alls är de hon trott.

När en av hennes vänner lämnar sitt barn men senare ångrar sig förstår Karoline till slut att Dagmars lösning på alla ovälkomna barn alltid har varit att döda dem, en änglamakerska. Det är först sedan Karoline bevittnat det fasansfulla som hon återigen kan försonas med sin make.

Produktion Nordisk Film i samproduktion med Film i Väst. Bild: Lucas Hebsgaard.

 

Ultras av Ragnhild Ekner
Dokumentärfilmaren Ragnhild Ekner dyker i filmen Ultras ner i supporterkulturen som blivit ett stort fenomen inom fotbollen. Här får vi följa ultras i flera olika länder: Marocko och Egypten, Indonesien och Argentina till en handfull europeiska länder, däribland Sverige. Filmen beräknas vara klar för att visas till EM i fotboll sommaren 2024.

Ultras – det pumpande hjärtat på fotbollsarenor runt om i världen. Supportrarna som gör allt för sitt lag och ger laget den extra kraften som behövs för att slå sin motståndare. Ultras är inte en vanlig sportfilm. Genom episka bilder och en filmisk mosaik porträtteras supportergrupper runt om i världen och genom dem, samhället runt omkring dem. Vi ger kropp åt en subkultur som är beryktad, omtalad, men mystisk och otillgänglig för de flesta av oss.

Produktion Story Film (Tobias Janson) i samproduktion med Film i Väst.

 

Värn av John Skoog
Under 1900­-talets andra hälft, börjar lantarbetaren Karl-­Göran Persson att befästa sitt hus på Hörbyslätten. Påverkad av de starka bilderna i pamfletten Om kriget kommer vill han skapa ett skydd för honom och hans omgivning när fienden anfaller eller katastrofen kommer.

I huvudrollen som Karl-Göran Persson ser vi den franska skådespelaren Denis Lavant (De älskande på Pont Neuf, Holy Motors, Ont blod) och filmen regisseras av John Skoog (Säsong) som gästade pressträffen och berättade om filmen.

Producerar gör Plattform Produktion i samproduktion med BCD Film, Paloma Production (DK), Bufo (FI), Lemming Film (NL), Film i Väst, Film i Skåne, SVT och med finansiering från Svenska Filminstitutet, Danska Filminstitutet, Finnish Film Foundation, NL Film Fond, Region Skåne, Konstnärsnämnden. Triart distribuerar i Sverige, Øst for Paradis distribuerar i Danmark. Projektet vann Filmmore Post Production Award på Cinemart (Rotterdam) tidigare i år.

 

Karusell av Simon Sandquist
Skräckfilmen Karusell går upp på biograferna i Sverige lagom till Halloween i år. På plats för att berätta om filmen fanns filmens skådespelare Omar Rudberg och Wilma Lidén.

Parkvärden Fiona får i uppdrag att ta hand om några före detta vänner som vunnit en exklusiv privat smygpremiär av halloween på Liseberg – en hel natt, helt ensamma på den tomma parken. Men sockervadd, härliga åk och mängder av skratt övergår snart i något helt annan, då de inser att de inte är ensamma i parken. Och drömnatten förvandlas snabbt till en sann mardröm.

Karusell är producerad av David Ovsepian och Filip Hammarström på Scandinavian Content Group. För regin står Simon Sandquist, som tidigare gjort Den Osynlige, Possession samt den Oscar-nominerade kortfilmen Victor.

I rollerna ser vi Wilma Lidén, Omar Rudberg, Amanda Lindh, Embla Ingelman-Sundberg, Emil Algpeus, Ludvig Deltin, Michael Brolin och Thomas Hedengran.

Samproducenter är Nordisk Film, Film i Väst och Liseberg. Bild: Johannes Andersson.

 

De ljudlösa av Frederik Louis Hviid
Regissören Frederik Louis Hviid och skådespelarna Gustav Giese och Amanda Collin presenterade De ljudlösa, i produktion av Zentropa Entertainments.

2008 skakar finanskrisen om världen. Mitt i denna kaotiska tid förenas en grupp män från Danmark, Sverige och andra delar av Europa för att utföra det mest spektakulära rånet någonsin på dansk mark.

De ljudlösa är ett spännande actiondrama där vi följer en grupp hängivna, ambitiösa och orubbliga rånare som alla delar samma önskan: att åstadkomma det som anses omöjligt och därigenom ta en genväg till storhet och rikedom, oavsett kostnad. Trots otaliga hinder, inbördes stridigheter, hemliga agendor och personliga uppoffringar kämpar de mot alla odds.

De ljudlösa är inspirerad av verkliga händelser och berättar historien om Danmarks mest omtalade kupp någonsin.

En film i regi av Frederik Louis Hviid med skådespelarna Gustav Giese, Reda Kateb och Amanda Collin. Manus av Anders Frithiof August, producent Kasper Dissing, samproducenter Lizette Jonjic och Jean-Christophe Reymond.

Zentropa Entertainments i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden, Kazak Productions & Zentropa International France, med stöd av Danske Filminstitutet, Canal+, Cine+, DR, Nordisk Film & TV Fond, Svenska Filminstitutet, Nordisk Film och TV Fond och The MEDIA Programme of the European Union. Nordisk distribution i samarbete med Nordisk Film Distribution. Fransk Distribution i samarbejde med KMBO. Internationell sälj TrustNordisk.