Norske regissören Erik Poppe, som senast gjorde Utvandrarna, kommer i höst att regissera ett psykologiskt drama om den norske nazisten och landsförrädaren Vidkun Quisling. Filmen produceras av Paradox/SF Studios, Finn Gjerrum och Stein B. Kvae, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Delar av filmen spelas in i Västra Götaland under hösten 2022. SF Studios ansvarar för den nordiska distributionen.

Quisling är den första biopicen om den norske landsförrädaren. Historien kommer att kretsa kring hans sista timmar i cellen på Akershus fästning där han hålls inspärrad för sina brott som begicks i den nazistiska ideologins namn. I cellen finns en präst som regelbundet träffar Quisling för samtal från 8 maj tills Quisling avrättas den 24 oktober 1945. Prästens efterlämnade dagböcker ger oss en unik inblick i vad som utspelade sig i cellen.

Erik Poppe har tidigare regisserat UtvandrarnaKungens nej och Utøya 22. Juli, som han nominerades till en Guldbjörn i Berlin och till European Film Awards för. Detta är hans fjärde film om sköra demokratier. Erik Poppe har skrivit manus till Quisling tillsammans med Ravn Lanesskog, Siv Rahendram Eliassen and Anna Bache-Wiig, som han tidigare samarbetat med i Utvandrarna och Utøya 22. Juli.

När den tyska ockupationen av Norge upphör efter fem år den 8 maj 1945 inleds återuppbygget av nationen. Men för att såren ska kunna läkas måste man göra upp med den de nazistiska ockupationsåren. Vidkun Quisling, den norska regeringschefen och notoriske kollaboratören med nazisterna, sitter i en mörk cell på Akershus fästning. Han gjort sig skyldig till det största förräderiet av alla och får nu stå till svars för sina handlingar och grymheter som den nazistiska ideologin ledde till.

Efter Andra världskriget ställdes Vidkun Quisling inför rätta och avrättades för sitt samarbete med nazisterna. Ordet ”Quisling” har efter hans död blivit liktydigt med ”kollaboratör” eller ”förrädare” i Skandinavien och i engelskan.

– Att återge detta dramatiska kapitel i vår historia är ett uppdrag som vi tar mycket allvarligt på och vi tror att filmen är det bästa sättet att berätta det på. Det var ett spänningsfyllt psykologiskt drama och en thriller som utspelade sig under dessa dagar 1945. Parallellerna mellan det som skapade och drev Quisling och de krafter som finns än i våra dagar är skrämmande, säger Finn Gjerdrum, producent på Paradox.

Vid en presskonferens i Cannes hos SF Studios sade Erik Poppe så här om temat i sin film och varför det fortfarande är rykande aktuellt:

-Världen är mer polariserad än någonsin och fler länder utmanas av anti-demokratiska ledare. Men vilka är dessa människor, vad pågår i deras huvuden?

Enligt Erik Poppe finns det två sorters anti-demokratiska ledare. En som drivs av strävan efter makt, en som är girig, korrupt och lätt att känna igen.

– Den andra sorten, den som Quisling hör till, är mer komplex. Ofta är den en människa som drivs av en stark ideologisk övertygelse, och det gör honom farligare, svårare att förstå sig på och svårare att bekämpa. Det är därför som det är än mer frestande att gräva i Quislings huvud – kan en sådan man känna ånger?

 * Citaten från Erik Poppe kommer från Annika Phams intervju med Erik Poppe i Cannes och återges hos Nordisk Film & TV Fond 

Bilden: Erik Poppe, bild: Gus Kaage/Film i Väst