Inspelningen av den svensk-norska filmen Hva vil folk si har börjat i Göteborg. För regi och manus står den norsk-pakistanska skådespelaren, manusförfattaren och regissören Iram Haq, som tidigare bland annat gjort Jeg er din (2013), som hade sin premiär i Toronto och som blev Norges Oscarsbidrag. Svenska samproducenter är Lizette Jonjic och Madeleine Ekman på Zentropa Sweden samt Film i Väst.

Filmen handlar om 15-åriga Nisha, som lever ett dubbelliv. Hemma följer hon pakistanska traditioner och värderingar men utanför hemmet lever hon som alla andra norska tonåringar. En dag kolliderar Nishas världar när hennes pappa hittar henne i säng med sin pojkvän. Med ursinne och skam kidnappas hon av sina föräldrar och skickas hem till Pakistan.

Så här säger Iram Haq själv om sin film:

– Min dröm är att det ska bli ett slut för den sociala kontrollen och att vi kan leva våra liv som vi själva vill. Det är min förhoppning för alla flickor som kommer efter mig. Jag vill sätta publiken på samma sida som Nisha och hennes känslor medan de tittar på filmen. What Will People är en vacker och poetisk film, samtidigt som den brutalitet som Nisha måste genomleva står i centrum för historien.

– What Will People är min mest personliga berättelse hittills. När jag var 14 år blev jag bortförd av mina föräldrar och tvingad att leva i ett och ett halvt år i Pakistan. Med utgångspunkt i mina egna erfarenheter har jag väntat tills jag känt mig redo som filmskapare och som människa att berätta denna historia på ett klokt och förnuftigt sätt. Alltså utan att få flickan att bara framstå som ett offer och hennes föräldrar bara som förövare. Jag vill göra min film som en omöjlig kärlekshistoria mellan föräldrar och deras barn. En kärlekshistoria som inte kan få ett lyckligt slut så länge gapet mellan dessa två kulturer är så stort.

Filmfakta:
Regi & manus:
Iram Haq
Producent: Maria Ekerhovd, Mer Film as
Samproducent Tyskland: Karsten Stöter, Rohfilm
Svenska samproducenter: Lizette Jonjic & Madeline Ekman, Zentropa Sweden i samproduktion med Film i Väst
Fotograf: Nadim Carlsen
Klippare: Janus Billeskov Jensen och Anne Østerud
Filmad i: Indien, Tyskland, Norge och Sverige
Skådespelare: Maria Estanegzai, Adil Hussain (Life of Pi), Ekavali Khanna