LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta heter den nya filmen om detektiverna Lasse och Maja. Inspelningen startar våren 2021 och premiären planeras till sportlovet 2022. Filmdebuterande Tina Mackic (Sommarskuggan) står för regi och i rollerna som Lasse och Maja återser vi Nils Kendle och Polly Stjärne som spelade i senaste publiksuccén LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet. SF Studios producerar i samproduktion med Film i Väst.

– Det känns fantastiskt att få dyka in i LasseMajas universum där det alltid ligger ett mysterium och lurar”, säger Tina Mackic som gör sin debut som långfilmsregissör i det nya bioäventyret om LasseMajas Detektivbyrå. ”Jag ser fram emot att mystifiera skurken – att bygga upp spänning, göra ett klurigt mysterium och gömma ledtrådar. Sen ska det bli roligt att filma på min hemmaplan”, fortsätter Tina som kommer från Västkusten där filmen kommer att spelas in.

Tina Mackic är manusförfattaren, tv-producenten och regissören bakom karaktären Sommarskuggan som blivit en beständig karaktär i SVT-programmet Sommarlov.

Filmen produceras av Jonathan Ridings på SF Studios. Manuset till den nya filmen är skrivet av Mattias Grosin och Henrik Engström – samma duo som låg bakom den senaste filmen om LasseMaja.

Publiken får återigen möta Nils Kendle och Polly Stjärne i rollerna som Lasse och Maja, och självklart återses Tomas Norström i rollen som Polismästaren i Valleby.

29 böcker har hittills getts ut om LasseMajas Detektivbyrå, skapad av författaren Martin Widmark och illustratör Helena Willis.

LasseMajas Detektivbyrå – Skorpionens gåta produceras av SF Studios i samproduktion med Film i Väst, SVT och med stöd av Svenska Filminstitutet.

Filmen distribueras av SF Studios och har premiär i februari 2022.