Tävlingsbidragen till Dragon Award Best Nordic Documentary under Göteborg Film Festival är klara. Två av dem är samproducerade med Film i Väst: Lina Maria Mannheimers Parning och Mads Brüggers Cold Case Hammarskjöld. Den 2 februari vet vi vilken film som vinner Nordens största dokumentärfilmspris.

Lina Maria Mannheimers nätbaserade relationsdrama Parning ger ett utsnitt ur två 90-talisters sex- och kärleksliv. Regissören Lina Maria Mannheimeer (Ceremonin) lägger ut en kontaktannons i en dejtingapp. Premisserna är klara: hon vill följa två 90-talister och deras dejtingvanor under ett år. Efter att ha castat sina två huvudpersoner, som på var sitt håll ska ge oss en inblick i livet som ung på parningsmarknaden, händer något som får filmen att ta en helt ny vändning – de börjar dejta varandra! Resultatet blir ett intimt porträtt av ungdomens bubblande, omtumlande förälskelse och bitterljuva brustna hjärtan. Eftersom Mannheimer aldrig träffar sina huvudpersoner tillåts de att skapa sig själva och sin relation genom skärmen. Det blir brutalt ärligt och genuint värmande.

Iklädd vita kläder, tropikhjälm och Fantomenring söker filmaren Mads Brügger (Ambassadören) efter sanningen om Dag Hammarskjölds död. 1961 omkom FN:s svenska generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en mystisk flygkrasch i Ndola i Nordrhodesia (nuvarande Zambia). Omständigheterna kring olyckan är fortfarande oklara. Fulla av konspirationsteorier ger sig filmaren Mads Brügger och amatörforskaren Göran Björkdahl ut för att ta reda på sanningen om vad som orsakade kraschen. Friskt flirtande med bilden av sig själva som koloniala män som mansplainar den afrikanska kontinenten. Det som började som konspirationsteorier leder dem vidare till nya spår av kolonialismens vidriga avtryck, brott som är långt värre än de någonsin hade kunnat föreställa sig.

Läs mer om Dragon Award Best Nordic Documentary här.