Projektbeskrivning

Magnus von Horns (Efterskalv, Sweat)  nya långfilm heter Den lilla sömmerskan. I huvudrollerna ser vi Trine Dyrholm och Vic Carmen Sonne.

Filmen utspelar sig 1918, och den unga fabrikarbetaren Karoline, som blivit änka under första världskriget, blir gravid med fabriksägarens son. Hon förskjuts av bade honom och hans mor. Kort därefter överraskas hon av att hennes make återkommer från kriget svårt fysiskt och psykiskt nedbruten och traumatiserad. Han accepterar att hon är gravid med en annan mans barn men hon är oförmögen att ta emot både honom och det växande barnet.

Efter ett misslyckat abortförsök i den kommunala badinrättningen möter hon Dagmar Overby som erbjuder Karoline sina tjänster som en lösning: en arrangerad adoption. Karoline går med på det, men kan inte betala avgiften och börjar då arbeta för Dagmar i hennes godisbutik som en sorts avbetalning. Samtidigt förstår hon alltmer att adoptionsaffärerna inte alls är de hon trott.

När en av hennes vänner lämnar sitt barn men senare ångrar sig förstår Karoline till slut att Dagmars lösning på alla ovälkomna barn alltid har varit att döda dem, en änglamakerska. Det är först sedan Karoline bevittnat det fasansfulla som hon återigen kan försonas med sin make.

Produktion Nordisk Film i samproduktion med Film i Väst. Bild: Lucas Hebsgaard.