Projektbeskrivning


Magnus von Horn har tidigare varit i Cannes med Efterskalv och Sweat.  I hans nya film Flickan med nålen/The Girl with the Needle spelas huvudrollerna av Trine Dyrholm och Vic Carmen Sonne. Filmen är delvis inspelad i Göteborg och postproducerad av CAN Film och Dupp film.

Flickan med nålen utspelar sig 1918, och den unga fabriksarbetaren Karoline, som blivit änka under första världskriget, blir gravid med fabriksägarens son. Hon förskjuts av både honom och hans mor. Kort därefter överraskas hon av att hennes make återkommer från kriget svårt fysiskt och psykiskt nedbruten och traumatiserad. Han accepterar att hon är gravid med en annan mans barn men hon är oförmögen att ta emot både honom och det växande barnet.

Efter ett misslyckat abortförsök i den kommunala badinrättningen möter hon Dagmar Overby som erbjuder Karoline sina tjänster som en lösning: en arrangerad adoption. Karoline går med på det, men kan inte betala avgiften och börjar då arbeta för Dagmar i hennes godisbutik som en sorts avbetalning. Samtidigt förstår hon alltmer att adoptionsaffärerna inte alls är de hon trott.

När en av hennes vänner lämnar sitt barn men senare ångrar sig förstår Karoline till slut att Dagmars lösning på alla ovälkomna barn alltid har varit att döda dem, en änglamakerska. Det är först sedan Karoline bevittnat det fasansfulla som hon återigen kan försonas med sin make.

Producerad av Nordisk Film Creative Alliance i samproduktion med Film i Väst, Lava Films & Nordisk Film Sverige (Madeleine Ekman), EC1 Lodz Lower Silesia Film Centre med stöd från Danska Filminstitutet, Polska Filminstitutet med finansiering från Svenska Filminstitutet, Nordisk Film /& TV Fond, Creative Europe & Eurimages och i samarbete med Danmarks Radio och Sveriges Television.

Om Magnus von Horn
Göteborgssonen Magnus von Horn slog igenom med Efterskalv, som spelades in i Västra Götaland och som vann tre Guldbaggar, bland dem Bästa film och Bästa regi, 2016. Filmen var också uttagen till Quinzaine des Réalisateurs i Cannes och nominerad till en Camera d’Or. Hans nästa film Sweat kvalitetsstämplades som Cannes Label 2020 under pandemiåret 2020. Båda filmerna är samproducerade med Film i Väst.