I dag är det premiär på SVT för Sanna Lenkens nya dramaserie Smärtpunkten, som baseras på Elisabeth Åsbrinks bok med samma namn. Den tredelade serien berättar om uppsättningen av Lars Noréns pjäs Sju tre på Tidaholmsanstalten och händelserna därefter. Serien produceras av Art & Bob i samproduktion med SVT, Film i Väst, Film Stockholm och Kärnfilm. Serien får överlag höga betyg från recensenterna.

Den världsberömde dramatikern Lars Norén, spelad av David Dencik, får ett brev från internen Carl på Tidaholmsanstalten. Han och medinternerna Tony och Ola vill i sin studiecirkel i dramatik jobba med dramatikerns texter. Lars Norén och hans producent Isa Stenberg, som spelas av Maria Sid, fascineras, besöker dem och ser möjligheterna till en ny, unik teaterpjäs där de tre långtidsdömda våldsbrottslingarna ska spela sig själva.

Verket Sju tre börjar växa fram. Både offentlighet och kriminalvård blir entusiastiska. Är det möjligt att rehabilitera tungt kriminella genom teater? I arbetet med pjäsen blir de tre internerna beviljade permissioner. Snart befinner man sig i en ohejdbar process där invändningar viftas bort och säkerhetstänk trängs undan. Samtidigt sker ett antal grova rån på mindre orter i Sverige.

I rollerna som Carl Thunberg, Tony Olsson och Ola Svensson ses Einar-Hugo Strömberg, Martin Nick Alexandersson och Linus Gustafsson.

Smärtpunkten är baserad på Elisabeth Åsbrinks bok med samma namn. För manus står Pelle Rådström (Svart krabba, En mot en) och storyline är skrivet av Wilhelm Behrman och Niklas Rockström (Innan vi dör, Kalifat). För regi svarar den flerfaldigt prisbelönta Sanna Lenken (Tunna blå linjen, Thunder in my heart). Smärtpunkten produceras av Art & Bob i samproduktion mellan SVT, Film i Väst, Film Stockholm och Kärnfilm. Med stöd av Nordisk Film & TV Fond och i samarbetade med NRK, DR, RUV, YLE samt Reinvent International Sales.

Bilden: Lars Norén (David Dencik) och Riksteaterns producent Isa Stenberg (Maria Sid) på väg till första mötet med internerna på Tidaholmsanstalten i dramaserien Smärtpunkten. Foto: Niklas Maupoix.

Så här säger ett urval recensenter:

Jacob Lundström sätter betyget 4 av 5 i Dagens Nyheter: ”Greppet fungerar utmärkt som en tidsportal till ett stycke engagerande samtidshistoria. ”Smärtpunkten” blir en fallstudie i humanistiskt och konstnärligt övermod. Det är fascinerande att bevittna teaterteamets ojämna styrkeförhållanden. De intagna skådespelarna är huvudet högre än dramatikern medan han besitter en retorisk fördel.”

Karolina Fjellborg sätter betyget 4 i Aftonbladet: ”Regissören Sanna Lenken har valt att ge serien en lätt dokumentär touch, och ibland känns det nästan som att man tittar på en ren rekonstruktion, speciellt när det gäller repetitionsscenerna./…/ Det är som en perfekt storm av konstnärliga pretentioner, genikult, hybris, naivitet, missriktad humanitet och noll markkontakt, i världens mest godtrogna land.”

Caroline Hainer sätter också betyget 4 i Göteborgs-Posten: ” “Smärtpunkten” är omtumlade. Det finns en njutning i att se så skickligt skådespeleri. Martin Rosengardten är förbluffande lik Reine Brynolfsson i gester och tal. David Dencik som Norén är komplett i både känslomässig distans och konstnärlig intensitet (man har också lagt oerhörd omsorg på detaljer, som rätt Helmut Lang-jacka och Paul Smith-tröja). Men Maria Sid som Isa Stenberg glänser mest av alla. Hon blir förblindad av männen och projektet på ett annat sätt än Norén. Men här finns också en nykter kritik som regissören Sanna Lenken gör ett fantastiskt jobb i att fånga.”

Oskar Gustafsson Klingenstierna sätter betyget 4 i Filmtopp.se: ”Serien, som består av tre entimmes långa avsnitt, är välgjord, spännande och unik. Det finns en dokumentär stil, som arbetats fram av Lenkens säkra regihand, med en grynig bild och skakig kamera som verkligen sätter 90-talsstämningen på ett utmärkt vis. Det går inte heller att komma från att det är kul och unikt av SVT att uppmärksamma ett av de mest kontroversiella kapitlen i svensk teaterhistoria.”

Emma Engström ger en 4 i SR Kulturnyheterna

Kim Veerabuthroo Nordberg ger också en 4 i SVT Nyheter Kultur