Projektbeskrivning

Den svenska torpeden är inspirerad av en sann historia och ett drama om Sally Bauer, som fick trotsa sin familj och bryta med sociala normer för att simma över Engelska kanalen.

Europa står på randen till ett krig. Sally, en 30-årig ensamstående mamma, vill simma. Långt. Hon drömmer om att bli den första europeiska kvinnan som korsade Engelska kanalen. Men ingen i hennes familj förstår henne. Framför allt inte hennes mamma, som enträget uppmanar Sally att ta sitt ansvar som mor och sluta med simmartokerierna. Den enda som delar Sallys dröm är hennes åttaårige son Lars, som hon delar med Henry, en gift sportjournalist. Samtidigt som hon försöker leva upp till andras förväntningar, känner sig Sally alltmer kvävd och beslutar sig för att förverkliga sin dröm.

Hon, Henry och Lars reser till England för att genomföra kanalsimningen. Men strax innan tävlingen ska bli av ersätts gästerna på hotellet av militärer. Henry vill ställa in, men Sally står fast och dyker i havet, påhejad av soldaterna och Lars. Efter att ha simmat på öppet vatten, i iskallt hav, i femton timmar blev Sally den första europeiska kvinnan som korsade Engelska kanalen.

En film av Frida Kempff, som tidigare regisserat Knackningar, Vinterboj och Micky badar.

Regi: Frida Kempff. Manus: Frida Kempff, Marietta Von Hausswolff Von Baumgarten. Produktion Momento Film, David Herdies, Erik Andersson, Michael Krotkiewski, i samproduktion med bland andra Film i Väst.