Projektbeskrivning

Den 5 juli startade inspelningen av Andra akten – en berättelse om vänskap, livsglädje och hopp. Huvudrollerna spelas av Lena Olin och Rolf Lassgård, två av våra mest älskade skådespelare, som här gör sin första film tillsammans någonsin. För regin svarar Mårten Klingberg och producent är Johanna Bergenstråhle för Nordisk Film i samproduktion med Film i Väst. Filmen spelas in i Göteborg och Stockholm och beräknas ha biopremiär hösten 2022.

Synopsis: Livet som nybliven pensionär kunde vara bättre. Evas exman flyttar in tvärs över gatan med sin nya fru och Evas son verkar obegripligt nog tröttna på sin mammas daltande och vill klara sig själv. Vad ska Eva göra av all tid? Ett extraknäck dyker upp som Eva inte kan motstå – den store stjärnskådespelaren, den excentriske Harald Skoog, har drabbats av en stroke och behöver rehabilitering i sitt eget hem. Vad som börjar som en katastrof växer till varm vänskap, spirande livsglädje och till ett hopp om att livet inte är över. Faktum är att det kanske inte ens har börjat.

Lena Olin (Eva) har under sin hyllade internationella karriär medverkat i en rad uppmärksammade produktioner. Hennes genombrott kom med Varats olidliga lätthet, som följdes av ChocolatThe Reader och tv-serien Hunters för att bara nämna några. För sin rollprestation i Fiender, en berättelse om kärlek belönades Lena med New Yorks filmkritikers pris för Bästa kvinnliga biroll och erhöll även en Oscarsnominering.

Rolf Lassgård (Harald), tvåfaldigt Guldbaggebelönad och en av våra mest folkkära skådespelare, har setts i otaliga roller. Alltifrån prästen Lasse som vågar ta steget och komma ut som Marianne i Min pappa Marianne till råbarkad polis i Jägarna och vresig ordningsman i Hannes Holms tvåfaldigt Oscarsnominerade En man som heter Ove, för vilken Rolf belönades med en Guldbagge.

– Det här är en berättelse om att våga släppa taget om ambitionen att vara så förbaskat perfekt! Att hitta fram just när vi vågar erkänna oss totalt vilsna. Att få vara mänsklig som människa! Älskar också att huvudkaraktärerna är från ”olika planeter” men sammanförs av ödet. Att för första gången få jobba med Rolf är fantastiskt roligt. Tryggt och spännande på en och samma gång. Som att få ihop det med grannpojken! Vilken sommar!, säger Lena Olin.

– Det ska bli otroligt roligt och spännande att få jobba med Lena! Att tillsammans få dyka in i denna vardagliga men också magiska historia känns mycket lustfyllt. Våra karaktärer kommer från helt skilda världar och är väldigt olika, men när de lär känna varandra uppstår kemi mot alla odds. Att återigen få arbeta med Mårten i ett helt nytt sammanhang är en bonus, säger Rolf Lassgård.

Filmen produceras av Johanna Bergenstråhle, som har arbetat med dramaserier på TV4/C More, utveckling på Jarowskij och tidigare producerat titlar som LasseMajas detektivbyråWelcome to Sweden (NBC/TV4) med Lena Olin, samt är producent bakom Nordisk Films animationssatsning av en ny Bamse-trilogi, som startar med Bamse och Vulkanön med biopremiär i jul och som också samproduceras med Film i Väst.

– Veras och Annas manus grep tag direkt. De lyckas med värme, fantasi och originalitet fånga teaterns magi, skildra vårdens hjältar och en mogen kvinnas livssituation, på ett inkluderande, autentiskt och djupt underhållande sätt. Jag har inte läst något liknande förut. Och med de kvillrigt begåvade skådespelarna Lena och Rolf, som det slår gnistor om när man ser dem ihop, tillsammans med Mårtens regi, så längtar jag själv oerhört mycket efter att få se denna film”, säger Johanna Bergenstråhle.

För regin svarar Guldbaggebelönade Mårten Klingberg, regissör till publik- och kritikerframgångar såsom Min pappa MarianneCockpit och Offside. Originalmanuset är skrivet av Vera Kiiskinen, (nominerad till en Jussi, den finska motsvarigheten till Guldbaggen, för huvudrollen i ”Little Nurse”) och Anna Heinämaa (som skrev Finlands Oscarsbidrag 2016, den Golden Globe-nominerade Fäktaren).

I övriga roller återfinns Charlie Gustafsson, Anneli Martini, Lars Väringer, Görel Crona, Selina Ukkonen med flera.

Filmen produceras av Johanna Bergenstråhle för Nordisk Film i samproduktion med Film i Väst och Sveriges Television. Inspelningen äger rum i Göteborg och Stockholm med start den 5 juli.  Biopremiär hösten 2022. Distribution: Nordisk Film