Projektbeskrivning

Inspelningen av säsong tre av tittarfavoriten Bäckström har börjat i Göteborg. Mästerdetektiven Evert Bäckström (Kjell Bergqvist) tar sig an mordet på sin barndomskärlek Sally. Utredningen för honom snart till Palma på Mallorca där resan tar en oväntad vändning. Serien produceras av Daniel Gylling på Yellowbird i samproduktion med ARD Degeto, C More/TV4 och Film i Väst och får premiär på C More och TV4 under 2024.

Den tredje säsongen av Bäckström är baserad på Leif GW Perssons karaktär Evert Bäckström och inspirerad av boken Linda – som i Lindamordet.

I rollerna ser vi utöver Kjell Bergqvist, Agnes Lindström Bolmgren, Helena Bergström, Filip Berg, Rolf Lydahl, Mira Lydahl, Elvis Stegmar, Julia Marco Nord, Peshang Rad, Pekka Strang, Victoria Dyrstad och Małgorzata Pieczyńska med flera.

 De två första säsongerna spelades in under 126 inspelningsdagar i Göteborg, Partille, Härryda, Alingsås, Lerum, Mölndal, Orust samt Kungälv. Varje team har bestått av mellan 50 och 60 regionala filmarbetare. Till det kommer cirka 50 personer som anställts som extrapersonal. Produktionen har hyrt in sig på hotell och företagsbostäder, hyrt utrustning, bilar, catering och annat från bolag verksamma i Västra Götaland.

– Film i Väst är glada över det fantastiska mottagande serien hittills fått av publiken, både på TV4 och CMore. Men Bäckström har också en tydlig västsvensk vinkel: Inspelningarna och postproduktionen i Västra Götaland har betytt mycket för att stärka den regionala filmindustrin. Mäter vi den regionala effekten så har varje krona som Film i Väst investerat genererat en omsättning på drygt tre kronor, vilket gynnar företag, kommuner och förstås alla anställda, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Bäckström säsong 3 produceras av Daniel Gylling på Yellowbird i samproduktion med ARD Degeto och Film i Väst. Niva Westlin Dahl är exekutiv producent på C More och TV4. Manusförfattare är Jonathan Sjöberg och Dennis Magnusson. Regi av Jonathan Sjöberg och David Berron. Banijay Rights hanterar den internationella distributionen.