Projektbeskrivning

4 maj startade inspelningen av Sanna Lenkens (Tunna blå linjenMin lilla syster) nya film Comedy Queen. Den är baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson (BjörnstadI taket lyser stjärnorna). Huvudrollen Sasha spelas av Sigrid Johnson, som vi tidigare sett i bland annat Maria Wern, julkalendern Tusen år till julafton och hyllade sketcher i Melodifestivalen. Sashas pappa Abbe spelas av Oscar Töringe, aktuell som Magnus i Tunna blå linjen på SVT, och i rollen som Sashas bästis Märta ser vi långfilmsdebutanten Ellen Taure. Filmen är producerad av FLX i samproduktion med Film i Väst, SVT och SF Studios, som också hanterar distributionen i Norden. 

Sasha ska precis fylla 13 år och drömmer om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt, bli en – Comedy Queen.

Filmen regisseras av hyllade Sanna Lenken, vars senaste regiverk Tunna blå linjen precis gjort succé på SVT. Hon har tidigare gjort guldbaggenominerade kortfilmerna Äta lunch (2014) och Nattbarn (2018) och långfilmsdebuterade med Min lilla syster (2015), för vilken hon Guldbaggenominerades för Bästa regi och Bästa manuskript, belönades med Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin och med Göteborgs Stora Filmpris. Äta lunch och Min lilla syster samproducerades med Film i Väst.

– Jag dras till den här typen av historier med en allvarlig botten men som är berättad med humor och värme. Det är en annorlunda överlevnadshistoria som berör och som ger tröst och hopp, säger Sanna Lenken.

Filmen Comedy Queen är baserad på Jenny Jägerfelds roman med samma namn som har rosats av både läsare och kritiker, belönats med Barnens Romanpris och nominerats till Augustpriset.

– Jag är så vansinnigt glad och hedrad att det ska bli film av Comedy Queen! Och extra glad att FLX, som jag känner så mycket förtroende inför, ska göra den. FLX har dessutom gjort ett fantastiskt arbete med castingen så det kommer att bli väldigt spännande att se hur Sasha, Abbe och Märta och dom andra pratar, går runt, känner stora känslor och i allmänhet bara beter sig på en filmduk, säger Jenny Jägerfeld, författare till Comedy Queen.

Inspelningen av Comedy Queen sker i Göteborg och Stockholm och påbörjas den 4 maj. Producent för filmen är Rebecka Lafrenz, som tidigare producerat bland annat Berts dagbokCockpit och guldbaggebelönades för Sebbe, och Anna Anthony, som tidigare producerat bland annat Jalla! Jalla!Unga Astrid och Zozo, för vilken hon fick Nordiska rådets filmpris. Exekutiva producenter är Joshua Mehr och Pontus Edgren.

– Comedy Queen har varit ett drömprojekt från start! Jenny Jägerfelds underbart roliga och hjärtskärande roman, manusförfattaren Linn Gottfridssons lyhörda överföring och vid rodret den fantastiska regissören Sanna Lenken. Min producentkollega Rebecka Lafrenz och jag är superstolta och kan inte vänta på att få se filmen komma samman!, säger Anna Anthony, filmens producent och kreativ chef långfilm, FLX.

Comedy Queen är producerad av FLX i samproduktion med Film i Väst, SF Studios och SVT samt med stöd av Svenska Filminstitutet. SF Studios är distributör i Norden och REinvent International Sales hanterar internationell försäljning. Filmen har premiär våren 2022.

Rollista
Sasha – Sigrid Johnson
Abbe – Oscar Töringe
Märta – Ellen Taure
Farmor – Anna Bjelkerud
Linn – Camila Bejarano Wahlgren