Projektbeskrivning

IMDB   SFI   NFI
Regissör: Marius Holst
Producent: Martin Sundland, Are Heidenstrøm
Produktionsbolag: Fantefilm Fiksjon

Efter biosuccén med katastroffilmen Vågen (2015) är Martin Sundland från Fantefilm tillbaka med sin nya film DEN STØRSTE FORBRYTELSEN, om ett mörkt kapitel i norsk andravärldskrigshistoria. Regissör är Marius Holst (Flykten från Bastöy, 2010, Cross My Heart And Hope To Die, 1994) och manusförfattare Harald Rosenløw Eeg (The King’s Choice 2016, The Quake 2018).

Den 26 november 1942 hämtades hundratals norska judar mitt i natten av polisen och fraktades till kajen i Oslo. Ovetande och skräcklagna tvingas kvinnor, barn, sjuka och gamla ombord på det tyska lastfartyg som väntar. Männen hade en månad tidigare internerats på fånglägret Berg och kom i kreatursvagnar med tåg ner till kajen. Vi kan bara föreställa oss den desperation, kaos och ångest som rådde denna förmiddag.

Under ett kort ögonblick möts man och hustru, far och dotter, farföräldrar och barnbarn – innan de brutalt rycks från från varandra och förs under däck på lastfartyget Donau, som lämnar kajen med 532 norska judar ombord; 302 män, 188 kvinnor och 42 barn. Målet var Tyskland och slutstationen var Auschwitz.

Mitt i detta kaos möts också familjen Braude. En vanlig norsk arbetarfamilj som hittills levt sitt liv i trygghet i stadsdelen Grünerløkka i Oslo. Deras öde beseglades av det faktum att de var judar. Den største forbrytelsen er en episk storfilm om ett av de mest dramatiska kapitlen i norsk historia.

Regissören Marius Holst blev känd genom sin examensfilm från London International Film School, Besøkstid, som blev nominerad till den norska motsvarigheten till Guldbaggen, Amanda, som bästa kortfilm samt en student-Oscar. Holst debuterade med spelfilmen Ti kniver i hjertet, som hade internationell premiär i Berlin. Efter det kom  Øyenstikker 2001, Blodsbånd 2007 og Kongen av Bastøy 2010.

Manusforfattaren Harald Rosenløw Eeg debuterade 1995 med romanen Glasskår. Han har sedan dess skrivit 13 romaner och vunnit en rad priser. Han har skrivit manus till filmen Glasskår, Hawaii Oslo (2004), De usynlige (2008), Tusen ganger god natt (2013), Bølgen (2015), Julekongen – full rustning (2015) og Kongens nei (2016).

Filmen Den største forbrytelsen baserar sig på Marta Michelets bok med samma namn.

Film i Väst samproducerar och inspelningen planeras starta nästa år.