Projektbeskrivning

Director: Peter Grönlund
Producers:  Frida Bargo, Mattias Nohrborg
Script: Peter Grönlund
Production companies: B-Reel
Release date: September 2015 San Sebastian affisch+TJUVHEDERNär Minna, som redan befinner sig i samhällets marginaler, förlorar sin lägenhet ser hon ingen annan utväg än att lura pengar av en langare. När hon flyr träffar hon Katja som tar med henne till en illegal bosättning. Här skapar de sig en dräglig tillvaro och hittar något de båda har saknat länge – gemenskap. Men Minnas förflutna vägrar att lämna dem ifred …

Peter Grönlund om sin film:

”Tjuvheder är en berättelse om bristen på solidaritet i vår tid – och om vikten av densamma. Huvudkaraktären Minna gestaltar ett samhälle som gett upp det sista stråket av humanism och solidaritet i sin strävan efter personlig vinning. Under berättelsens gång klarnar insikterna för Minna. Slutligen gör hon ett solidariskt ställningstagande, som kostar henne friheten men ger henne något annat, som kanske är ännu mer värdefullt. Genom Minnas insikter rör sig filmen succesivt mot slutsatsen att vi har ett kollektivt ansvar. Att det finns ett värde i att lyfta blicken från oss själva och inse att de val vi gör ger eko i andra människors liv.

Peter Grönlund (f.1977) har arbetat på Nattjouren, Stockholms stadsmission och arbetar sedan 2006 i den sociala verksamheten på Situation Stockholm. Efter några skolfilmer på Stockholms Filmskola gjorde han kortfilmen Johnny Heiskanen 2009. Den följdes av Bröderna Jaukka (2010) och Gläntan (2011) som Guldbaggenominerades för bästa kortfilm. Tjuvheder är Peter Grönlunds långfilmsdebut.