Projektbeskrivning

I Thomas Vinterbergs film Druk (på svenska En runda till) hävdar en norsk filosof att människan är född med en blodalkoholnivå som är en halv promille för låg. Inspirerad av den här teorin kastar sig Martin och tre av hans vänner, som är gymnasielärare, in i ett experiment. De ser sina liv som en räcka av trivialiteter så det här projektet kan vara precis vad de behöver. Vinterberg har kallat filmen ett slags hyllning till alkohol.

I rollerna ser vi bland andra Mads Mikkelsen. Thomas Bo Larsen, Lars Ranthe och Magnus Millang.

Filmen vann fyra European Film Awards 2020 och fick kvalitetsstämpeln Cannes 2020 Label och valdes dessutom ut till Toronto International Film Festival.

Thomas Vinterberg har tidigare gjort sig känd för filmer som Festen (1998) som vann Cannes Film Festivals jurypris och nominerades till Palme d’Or och Golden Globe, Submarino (2010), Jakten (2012) som nominerades till en Oscar och Kollektivet (2016) som var i huvudtävlan i Berlin.  Film i Väst var samproducent till Jakten och Kollektivet, som också spelades in i Film i Västs Studio Fares i Trollhättan. Manuset är skrivet av Tobias Lindholm. Inspelning i Västra Götaland skedde våren 2019.