Projektbeskrivning

I september börjar inspelningen av Thomas Vinterbergs nya dramaserie, En familj som vår, som han skrivit tillsammans med Bo Hr. Hansen. Detta är hans första dramaserie och den första produktionen efter Oscarsvinsten med En runda till. Serien produceras av Zentropa Entertainments i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden och StudioCanal. Inspelningen sker i Danmark, Tjeckien och Västra Götaland.

– Att återigen få möta Oscarsvinnaren Thomas Vinterberg i en inspelning i Västra Götaland är fantastiskt roligt. Det tillför en stor kreativitet för hela den västsvenska filmindustrin. Det blir fjärde produktionen som Film i Väst samproducerar med Thomas Vinterberg och den tredje som spelas in i vår region, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

En familj som vår (En familie som vores) utspelar sig i ett somrigt Danmark där allt, till en början, går sin gilla gång. En översvämning ödelägger sakta Danmark och landet evakueras steg för steg. Under de följande åren skingras danskarna; bara husen, skolorna och de tomma gatorna är kvar. Folket måste ta farväl av allt de håller kärt, den bekanta tryggheten och sin identitet.

De som har råd reser till välmående länder medan många tvingas leva på offentliga hjälpprogram. Familjer, vänner, nära och kära får gå skilda vägar, något som leder både till hat och splittring men också kärlek och försoning. På ett ögonblick har all egendom och alla ägodelar blivit värdelösa, alla förutsättningar förändrade och det är bara ett fåtal av de flyende danskarna som har turen på sin sida.

När nyheten om evakueringen sker möter vi den 19-åriga studenten Laura. Hon ska snart gå ut gymnasiet och har mött sin första kärlek. Hon möts då av en verklighet som kommer att ändra riktningen på hela hennes liv och tvinga henne att välja mellan sina skilda föräldrar.

En familj som vår produceras av Zentropa Entertainments, Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing, i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, StudioCanal, TV2 Danmark, Sirena Films, NRK och TV4/C More med stöd av Danska Filminstitutet.

Serien är utvecklad av Zentropa Entertainments och TV 2 Danmark med stöd av Danska filminstitutet och The Creative Europe MEDIA programme of the European Union. StudioCanal är samproducent och serien kommer att märkas med CANAL+ Creation Originale.

Film i Väst har tidigare samproducerat flera internationellt hyllade filmer med Thomas Vinterberg: En Runda Till (2020), Kollektivet (2016), Jakten (2012) och It’s All About Love (2003).

Bild: Anders Overgaard, TrustNordisk