Projektbeskrivning

Den rumänske regissören Stefan Constaninescu har påbörjat inspelningen av sin första långfilm, Man and Dog, ett drama som cirklar kring den pågående pandemin. Filmen produceras av Ada Solomon och Diana Păroiu, microFILM, med Jörgen Andersson, Doppelganger, och Film i Väst som svenska samproducenter. Filmen spelas in i Rumänien och Sverige.

Manus skrivs av Andrei Epure, Stefan Constantinescu och Jörgen Andersson och handlar om en 42-årig rumänen Doru (Bogdan Dumitrache) som arbetar i Sverige. Mitt under pandemin och samtidigt som många länder skyndar sig att stänga sina gränser, återvänder han till sin hemstad, Constanta, eftersom han misstänker att hans hustru Nicoleta (Ofelia Popii) är otrogen. I sällskap med sin mammas hund börjar Doru skugga sin fru för att få reda på omständigheterna kring hennes svek.

Stefan Constantinescu beskriver sin film som en ”pseudonoir med en undersökande struktur som kretsar kring ett pars drama och olika teman av svek, misslykanden och främlingsskap. Villkoren på den europeiska arbetsmarknad speglas i bakgrunden i huvudpersonens efterforskningar av hans hustrus möjliga äktenskapsbrott. Det är en arbetsmarknad, där arbetskraft från de östeuropieska länderna flyttar från land till land, fångade i ett konstant underbjudande av priset på arbetskraft; en marknad som skapar främlingsskap och rädsla för de andra, för de främmande.”