Projektbeskrivning

Den 1 april startar inspelningen av MIN PAPPA MARIANNE – en varm berättelse om modet att vara sig själv och lyckan över att bli älskad för den man är, fritt efter Ester Roxbergs uppmärksammade bok. Huvudrollerna spelas av Rolf Lassgård, Hedda Stiernstedt och Lena Endre. För regin svarar Guldbaggebelönade Mårten Klingberg. Filmen produceras av Charlotta Denward, Avanti Film, i samproduktion med bland andra Film i Väst. Filmen spelas in i Alingsås.

Efter att ha brutit upp med pojkvännen återvänder Hanna, 28, till Alingsås för ett vikariat på lokalnyheterna. När hennes älskade pappa, prästen med det stora skägget, avslöjar att han egentligen vill vara Marianne vänds Hannas värld upp och ner. Men för pappa Marianne finns ingen återvändo, hon måste äntligen få vara den hon är. Det blir en omtumlande resa för Hanna som inte kände vare sig själv eller sin pappa så väl som hon trodde. En feelgood-berättelse om modet att vara sig själv och lyckan över att bli älskad för den man är.

Guldbaggebelönade Rolf Lassgård (pappa Marianne) har setts i otaliga roller, alltifrån välmenande mamma i hyllade musikalen Hairspray till råbarkad polis i Jägarna och vresig ordningsman i tvåfaldigt Oscarsnominerade En man som heter Ove. Hedda Stiernstedt (Hanna) har senast spelat huvudrollen i SVT:s succédrama Vår tid är nu, för vilken hon vann Kristallen 2018, och i kritikerrosade Unga Sophie Bell. Lena Endre (mamma Eva) har prisats för sina roller i allt ifrån drama till komedi på såväl teaterscenen som i film och tv, bland annat Guldpalmsbelönade Den goda viljan, Trolösa, för vilken hon erhöll en Guldbagge, Millennium-trilogin och Yrrol.

För regin står Guldbaggebelönade Mårten Klingberg, regissör till kritiker- och publikframgångarna Offside och Cockpit, samt konceptuerande regissör för den nya omgången Beck-filmer.

”Glappet mellan våra ideal och vad vi faktiskt förmår, kan vara både roande och berörande, som i den här ömsinta historien om en ung kvinna och hennes älskade pappa. Min förhoppning är att filmen ska bli en allmängiltig berättelse om att mogna och att våga. Jag ser mycket fram emot att få arbeta med en rad begåvade skådespelare, en hängiven producent och ett noggrant utvalt filmteam”, säger regissör Mårten Klingberg.

Filmen produceras av Charlotta Denward, som bland annat stått bakom Grabben i graven bredvid och Patrik 1,5, för Avanti Film (All Inclusive, Unga Astrid) i samproduktion med Nordisk Film, SVT, Film i Väst, Nordsvensk Filmunderhållning med stöd av Svenska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond.

”Det är snart fyra år sedan jag kontaktade Ester och frågade om jag fick göra film av hennes bok. Jag känner stor tacksamhet mot henne och hennes pappa Ann-Christine över att de varit så generösa mot oss under processen med att ta fram ett filmmanus på boken. Denna rörande historia har blivit till ett starkt manus och i händerna på en kanonduktig regissör och med några av Sveriges absolut finaste skådespelare så ska det bli väldigt roligt att få komma igång med inspelningen”, säger producent Charlotta Denward.

Manuset är skrivet av Ida Kjellin och Daniel Karlsson, fritt efter Ester Roxbergs bok Min pappa Ann-Christine och ett manus av Cilla Jackert.

Inspelningen äger rum i Alingsås under perioden 1 april–17 maj 2019. Biopremiär vintern/våren 2020. Distribution: Nordisk Film

Bilder:
Hedda Stiernstedt: Foto: Daniel Stigefelt.
Rolf Lassgård: Foto: TT. OBS! Får endast publiceras redaktionellt i samband med ”Min pappa Marianne”.