Pelle Svanslös2020-09-29T12:59:02+00:00

Projektbeskrivning

Under 2018 påbörjade SF Studios inspelningen av ett nyskrivet äventyr om Pelle Svanslös för de yngre biobesökarna och deras familjer. Den nya animerade filmen om den godhjärtade katten Pelle Svanslös får premiär i januari 2020. Filmen samproduceras med bland andra Film i Väst.

Gösta Knutssons folkkära berättelser om den snälla kattungen Pelle Svanslös har lästs av flera generationer sedan de först gavs ut år 1939, och de är fortfarande mycket populära i hela Norden.

I den nya filmen lever kattungen Pelle ett härligt och skyddat liv ute på landet, tillsammans med Birgitta, den flicka som älskar honom så mycket. När ett ruskigt oväder för honom alldeles ensam hela vägen till staden Uppsala så hamnar han i en för honom främmande värld. Han får nya vänner men ställs också inför svåra utmaningar. Vågar han fortsätta vara snäll? Räcker han till för att bli hjälte? Och kommer han någonsin att komma hem till Birgitta igen?

– Pelle Svanslös är en tidlös karaktär och berättelserna om honom och de andra kattkaraktärerna genomsyras av en idealism av snällhet, civilkurage och allas lika värde. Vi ser en oändlig möjlighet att via Pelle och alla de andra katterna i hans värld, berätta om dilemman och ställa frågor som är angelägna och tillgängliga för barn även i vår tid, säger filmens ena producent Jon Nohrstedt.

– Vi vill göra en fantastisk film fylld av färg och musik som via Pelles längtan efter kärleken och hans fina inställning till livet – att alltid våga vara snäll – tar oss på en bergochdalbana mellan roliga och egensinniga katter. Det är en historia med ett tema som är universellt oavsett land, nationalitet och ålder, säger filmens andra producent Gila Bergqvist Ulfung.

Filmens regissör, Christian Ryltenius, har lång erfarenhet av animationsfilm, både i Sverige och internationellt. Han har studerat klassisk animation på Sheridan College i Kanada och arbetat med flera produktioner i Tyskland och Asien. För SF Studios har han tidigare regisserat de två mycket folkkära filmerna BAMSE TJUVSTADEN (2014) och BAMSE OCH HÄXANS DOTTER (2016). Båda samproducerade med Film i Väst.

Manuset till filmen om Pelle Svanslös är skrivet av Johan Bogaeus och produceras av Jon Nohrstedt och Gila Bergqvist Ulfung. Filmen är en SF Studios produktion i samproduktion med SVT, Film i Väst, Bonnierförlagen, Sluggerfilm samt med stöd av Svenska Filminstitutet och Nordisk Film & TV Fond. Distribution och internationell försäljning hanteras av SF Studios.

Share This Story, Choose Your Platform!

Välkommen till Film i Väst

Film i Väst är en av Europas ledande regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, dramaserier, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

FILM I VÄST – a part of Region Västra Götaland.

Västra Götaland is Sweden’s foremost region for culture. Through dedicated effort and the country’s largest cultural budget, both in absolute terms and per capita, culture has a self-evident role in social life. Culture is a basic precondition for active, committed citizens – involvement contributes to democratic development. Culture can make people grow and is very important for employment, regional development and growth in Västra Götaland.

Till toppen