Projektbeskrivning

Sverige, Västra Götaland, juni, 1985. Boforsaffären har just briserat. Bruce Springsteen gjort ett bejublat besök på Ullevi med sin Born in the USA-turné. Michail Gorbatjov har valts till generalsekreterare för Sovjetunionens Kommunistiska parti. Och i det lilla samhället Braxinge förbereder sig invånarna för att sjösätta en ny tradition – Den stora korvfesten som ska sätta byn på kartan. Men Lena och hennes ensamstående mamma, Åsa, drömmer sig långt bort från Braxinges sömniga gator.

Sommaren -85 är en berättelse om tre generationer kvinnor. Om moderskap. Och de band som knyts mellan mor och dotter. Och om att frigöra sig från dessa. Arenan är ett litet samhälle i västra Sverige och skildrar till stora delar den uppväxt Emma Hamberg upplevde i mitten av 80-talet. När musiken var cool, solarier var ofarliga och frisyrerna yviga.

Serien spelas in i Falköping, Skövde och Hastings 19 augusti – 25 oktober. Art & Bob producerar i samproduktion med SVT och Film i Väst, med stöd från Nordisk Film och TV-fond.

Producent: Anette Brantin
Huvudförfattare Lisa Ambjörn
Avsnittsförfattare: Sofie Forsman, Amanda Högberg och Denize Karabuda
Skapad av Emma Hamberg och Denize Karabuda
Huvudregissör och regi avsnitt 1-2 och 6: Kicki Kjellin
Regi avsnitt 3-5: Mikael Syrén
I rollerna: Lotta Tejle, Emma Broomé, Elina Sätterman, Mats Blomgren, Kajsa Ernst, Morgan Alling, Anton Lundqvist, Mattias Nordkvist, Staffan Ling, Eric Ericson m fl