I helgen avslutades i Cannes. Merve Dizdar vann pris som Bästa kvinnliga skådespelare för sin roll i Nuri Bilge Ceylans film About Dry Grasses. Dessutom belönades Felipe Gálvez med de internationella filmkritikernas pris, Fipresci Award, för sin film The Settlers, som tävlade i sektionen Un Certain Regard. Båda filmerna är samproducerace med Film i Väst.

About Dry Grasses är en film berättad genom en lärare som gör sin militärtjänst i en avlägsen del av Östra Anatolien i Turkiet; en historia som inte bara ingående försöker skildra den alienation han känner, av att ha blivit förflyttad från centrum till yttersta periferi. Den visar också de stora svårigheter som regionens invånare lever under, och de återverkningar som geografiska, etniska eller sociala förhållanden får.
Regissör: Nuri Bilge Ceylan Manus: Akin Aksu, Ebru Ceylan, Nuri Bilge Ceylan
Producent: NBC Film. Svensk samproducent: Nadir Öperli, Beata Gårdeler, Second Land. En samproduktion mellan Turkiet, Frankrike, Tyskland, Sverige och Qatar.
Postproduktion: Dupp Film, CAN Film

The Settlers utspelar sig i Chile, i början av 1900-talet. Tre ryttare hyrs in av en rik jordägare för att utmärka gränserna för hans enorma ägor och öppna en väg till Atlanten för hans får. Expeditionen, som består av en ung chilenare av blandat ursprung, en amerikansk legosoldat och en skoningslös brittisk löjtnant, tar snart en ny ”civiliserande” vändning i en räd över det vidsträckta Patagonien.

Regissör: Felipe Gálvez Manus: Felipe Gálvez, Antonia Girardi
Producent: Quijote Films, samproducent: Katrin Pors, Eva Jakobsen, Mikkel Jersin, Snowglobe. Samproducerande länder: Chile, Argentina, Storbritannien, Taiwan, Frankrike, Sverige, Danmark, Tyskland, Postproduktion: CAN Film