– Film i Väst gratulerar Renate Reinsve som spelar huvudrollen i Film i Västs samproduktion Världens värsta människa som ikväll fick det prestigefyllda priset ”Best Actress” på filmfestivalen i Cannes. Hon gör en strålande insats, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst. Dessutom blev det ytterligare tre priser till Film i Västs samproduktioner under festivalen i Cannes.

Joachim Triers dramakomedi Världens värsta människa är den avslutande delen av Triers Oslo-trilogi (Reprise 2006 och Oslo, 31 augusti 2011) och vi följer en kvinna genom romantiska relationer, vänskap, karriär och familj. En dramakomedi om kärlek i vår tid, om att ha alla möjligheter i livet, men ändå fortsätta känna sig som världens värsta människa. I huvudrollerna ser vi  Renate Reinsve och Anders Danielsen Lie. Delar av filmen är inspelad i Film i Västs studio, Studio Fares, i Trollhättan.

Filmens handling kretsar kring Julia som är snart 30 år. Hon har många begåvningar men svårt att visa resultat och uppfattar alltmer att hon spelar en biroll i sitt eget liv. Hennes pojkvän, Aksel, lite äldre och en framgångsrik serietecknare, vill att de ska bilda familj, men Julia håller emot. En kväll smiter hon in på en fest och träffar en ung, charmerande man. Snart har hon lämnat Aksel och kastat sig in i ett nytt förhållande. Julie kämpar för att hålla alla dörrar öppna, men finner snart att några livsval redan ligger bakom henne.

Världens värsta människa är producerad av Thomas Robsahm, Oslo Pictures, i samproduktion med B-Reel Films (Mattias Nohrborg) och Film i Väst.

Tidigare i veckan har Film i Västs samproduktion A Chiara av den flerfaldigt prisbelönta italienske regissören Jonas Carpignano vunnit Europa Cinemas Cannes Label for Best European Film i sektionen Quinzaine des Réalisateurs (Directors’ Fortnight) och den isländska samproduktionen Lamm i regi av Valdimar Jóhannsson vann Prize of Originality i sektionen Un Certain Regard. Dessutom vann fårhunden Panda i filmen Lamm juryns pris i Palm Dog, ett pris för bästa hund som delas ut av internationella filmkritiker.