Två svenska kortfilmer har firat internationella framgånger i USA: Isabella Carbonells POJKARNA på AFI Fest i Los Angeles och Mikael Bundsens DET BOR INGA BÖGAR I BOLLEBYGD Best Nordic Short i New York på Nordic International Film Festival.

Isabella Carbonells kortfilm Pojkarna (Boys) vann Grand Jury Award for Live Action Short vid AFI Fest i Los Angeles. Den premiärvisades i Cannes i maj i år i sektionen Semaine de la Critique. I rollerna: Sebastian Hiort af Ornäs, Marcus Lindgren, Rainer Gerdes, Kristoffer Tribell, Gabriel Holmberg. Producent: Jörgen Andersson, Kjell Åhlund, Doppelganger.

”Markus är en blyg kille som sitter på en anstalt för unga sexualförbrytare. På anstalten finns ingen fysisk närhet att finna, så man brottas. Det är en plats där hudlösheten dallrar i luften. Markus enda vän på anstalten är den nyckfulle och våldsamme Tobias. Markus rättegång närmar sig och Tobias kommer då att få veta skälet till varför Markus är inlåst.”

Mikael Bundsen vann Best Nordic Short i New York på Nordic International Film Festival med sin fiction Det bor inga bögar i Bollebygd (The Moment That Passed). I rollerna: Anton Jarlros Gry, Ludvig Turegård, Matilda Jelse och Isabella Lowden. Producent: Anna Lebar Sanders och Erik Hemmendorff, Plattform Produktion.

”Två killar som aldrig vågade uttala sin kärlek för varandra under gymnasietiden träffas igen av en tillfällighet i hemstaden ett par år senare. Mötet blir en laddad påminnelse om hur annorlunda livet hade kunnat se ut. En film om mod och om att göra upp med det förflutna, om chanser man en gång hade men som man aldrig tog och som man innerligt önskar att man kunde få igen.”