Vid Film Västs årliga presskonferens i Cannes avslöjade Ruben Östlund att Hollywood skådepelaren Elisabeth Moss, känd från bland annat TV-serien Mad Men gör en av nyckelrollerna mot danske Claes Bang i Rubens humoristiska studie kring moral och högre ideal i THE SQUARE.

Efter de internationella framgångarna med Turist (2014), som bland annat vann jurypriset i sektionen Un Certain Regard är Ruben Östlund tillbaka i Cannes för att presentera vilka skådespelare och filmteam som medverkar i hans nya film THE SQUARE vid Film Västs årliga presskonferens.

Golden Globe-vinnaren Elisabeth Moss känd från TV-serierna Mad Men (2007-2015) och Top of the Lake 2013-2017) och under senare år från långfilmer som The Free World (2016), Truth (2015) och The One I Love (2014) gör en av nyckelrollerna i THE SQUARE.

Hennes motspelare, danske Claes Bang, känd från TV-serier som Sibel & Max (2015-2016) och Bron (2013) gör karaktären Fabrice, en ambitiös museidirektör fast besluten att göra ordentligt avtryck i den internationella konstvärlden med en spektakulär utställning.

– Med THE SQUARE vill jag belysa sprickan i tilliten som sakta men säkert vidgas mellan människor när samhället blir alltmer individualistiskt och idealen offras. Det vill jag göra med mycket humor och underliggande allvar med den internationella konstvärlden som fond, säger filmens regissör och manusförfattare Ruben Östlund.

I övriga nyckelroller ser vi Christopher Læssø som tidigare medverkat i TV-serier som Sjit Happens (2016) och Bron (2015) och internationellt erkända galleristen Marina Schiptjenko.

THE SQUARE är en svensk, fransk och tysk produktion som spelas in i Stockholm, Göteborg och Berlin under perioden juni-oktober 2016 med planerad premiär 2017. Bakom kameran återfinns nästan hela filmteamet bakom Turist, som scenografen Josefin Åsberg och fotografen Fredrik Wenzel, tidigare vinnare av en Guldbagge för Turist och klipparen Jacob Schulsinger, med flera.

– Det är oerhört intressant att följa Ruben Östlund efter framgångarna med Turist som vann i Cannes, nominerades till Golden Globe, EFA och BAFTA och dessutom valdes till Sveriges Oscarbidrag. Det betyder att vår långsiktiga satsning på filmskapare ger resultat på den internationella filmarenan, säger Tomas Eskilsson, VD Film Väst.

Filmen produceras av Erik Hemmendorff för Plattform Produktion i samproduktion med Film Väst, Coproduction Office Aps som även är internationell säljagent, Société Parisienne de Production, Essential Film Gmbh, ARTE och SVT, med stöd från Svenska Filminstitutet och Danska Filminstitutet.

Filmfestivalen i Cannes äger rum under perioden 11-22 maj 2016.

För ytterligare information kontakta, Camilla Nasiell, +46 70 720 65

Bilder: Marie-Therese Karlberg, Shayfoto