Göteborgsinspelade långfilmen Comedy Queen av Sanna Lenken vann i dag Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin. Det är världens främsta filmpris till en barn- och ungdomsfilm. Det är andra gången Sanna Lenken vinner en Kristallbjörn, 2016 vann hon för sin film Min lilla syster. Båda filmerna är samproducerade med Film i Väst. Comedy Queen hade svensk premiär 11 februari via SF Studios och går nu på bio.

– Jag är väldigt glad, känner mig lycklig över att filmen gått hem. Och så fint att min björn hemma får sällskap av en till, säger Sanna Lenken.

Comedy Queen är baserad på Jenny Jägerfelds prisade roman med samma namn och för manus står Linn Gottfridsson. I huvudrollerna ser vi Sigrid Johnson, Oscar Töringe och Ellen Taure. Filmen är producerad av FLX, Rebecka Lafrenz och Anna Anthony, i samproduktion med Film i Väst, SVT och SF Studios, som också hanterar distributionen i Norden. Göteborgsbolaget CAN Film står för delar av postproduktionen.

Comedy Queen handlar om Sasha, som precis ska fylla 13 år och drömmer om att bli ståuppkomiker. Hon vill få alla att skratta, särskilt pappa som gråter i duschen när han tror att ingen hör. Hemma påminner allt om mamma som inte längre lever och bakom ögonen bränner de livsfarliga tårarna. Men Sasha vägrar gråta. I hemlighet skriver hon en lista på allt hon måste göra för att överleva sorgen: raka av sig håret, sluta läsa böcker, tacka nej till världens gulligaste hundvalp och framförallt, bli en – Comedy Queen.

Filmen regisseras av Sanna Lenken, vars senaste regiverk Tunna blå linjen tidigare gjort succé på SVT. Hon har tidigare gjort guldbaggenominerade kortfilmerna Äta lunch (2014) och Nattbarn (2018) och långfilmsdebuterade med Min lilla syster (2015), för vilken hon Guldbaggenominerades för Bästa regi och Bästa manuskript, belönades med Kristallbjörnen vid filmfestivalen i Berlin och med Göteborgs Stora Filmpris. Äta lunch och Min lilla syster samproducerades med Film i Väst.

Bild: Sanna Lenken, Sigrid Johnson och Oscar Töringe, foto: Anna Knochenhauer