I dag, måndag 7 mars, invigs den sjuttonde upplagan av Tempo Dokumentärfestival i Stockholm med visning av Berlinprisade voguingdokumentären KIKI av Sara Jordenö. Ytterligare två av Film Västs samproduktioner är med och tävlar på festivalen, som i år har temat Makt.

Två samproduktioner är uttagna i sektionen Tempo Documentary Award: Susanna Edwards film Golden Girl får världspremiär. Golden Girl handlar om världsmästarboxaren Frida Wallberg som är på väg att skapa historia som boxningens First Lady. Men när hon ska försvara sin titel mot australiensiskan Diana Prazak får hon en smäll mot huvudet som håller på att kosta henne livet. Med en allvarlig hjärnblödning förs hon till sjukhus och blir akut opererad, och under de kommande dagarna svävar hon mellan liv och död. I Golden Girl får vi följa Frida Wallberg från uppladdningen inför titelmatchen fram till det som blir hennes tuffaste fight – kampen för att bli en fungerande människa igen.

Sara Jordenös film Kiki inviger själva festivalen. Filmen belönades med Teddy Awards under Berlins filmfestival i februari. Genom en intim och visuellt utmanande kameralins får vi här en komplex inblick i kiki­-scenen – en subkultur och rörelse bildad av HBTQ­ ungdomar i New York. De finner i kiki­-rörelsen en fristad från omvärldens rasistiska, homo- och transfobiska förtryck. Här finns alternativa familjesystem, mentorskap och vänskap – men även en politisk agens i och genom den konstform som kallas House and Ballroom, vars mest kända uttryck är vogueing.

I Tempo Short Award deltar Axel Danielssons och Maximilien van Aertrycks kortfilm Hopptornet, som deltog i kortfilmssektionen i Berlin och som vann Startsladden vid Göteborgs Filmfestival. Premissen: ett 10 meter högt hopptorn. Människor som inte varit där uppe tidigare får här välja om de vill hoppa eller klättra ner. Situationen belyser ett dilemma; att väga den instinktiva rädslan – att ta steget ut, mot förnedringen – att behöva klättra ner. Hur ser det ut när vi tvekar och när vi bestämmer oss? Hur hanterar vi situationen när vi är ensamma och när vi har andra att förhålla oss till? Hopptornet är en underhållande studie av det mänskliga psyket i ett utsatt läge.

Här kan du se hela programmet för Tempo Dokumentärfilmsfestival.