Äntligen har biograferna öppnat! De regniga sommardagarna har fått sin räddning. Nu har du chansen att se Oscarsvinnande En runda till av Thomas Vinterberg, men också två filmer för de yngre, Sune – Uppdrag midsommar och Apstjärnan, dokumentären Children of the Enemy och spelfilmerna Den största förbrytelsen och The Hitman’s Wife’s Bodyguard. Alla samproducerade med Film i Väst.

Thomas Vinterbergs Oscarsvinnare som Bästa internationella film (den var också nominerad till regipriset) En runda till har redan haft premiär, men nu har du chansen. Ta den! Inspelad i Trollhättan och Vänersborg. Är människan född med en halv promille för lite? Med humor och svärta ser vi Thomas Vinterberg porträttera något så nordiskt som relationen till alkohol.

Göteborgaren Gorki Glaser-Müllers dokumentär Children of the Enemy ligger kvar en liten tid till. En skakande berättelse om en morfars kamp för att hämta hem sina sju barnbarn från ett IS-läger.

Göteborgsinspelade Den största förbrytelsen av Eirik Svensson har också haft premiär. I huvudrollen Jakob Oftebro.

När de tyska trupperna invaderar Norge 1940 känner sig de judiska familjerna fortfarande säkra under sitt lands beskydd. Men i takt med att kriget eskalerar ute i Europa så förändras situationen även i Norge. En dag bestäms att deras pass ska stämplas med ett stort J och strax därpå arresteras alla judiska män över femton år för att skickas till nyupprättade norska fångläger. Den 26 november 1942 nås kulmen när hundratals judar – män som kvinnor, gamla som unga, friska som sjuka – brutalt väcks mitt i natten för att fraktas till Oslos hamn där lastskeppet S/S DONAU väntar dem. Destination: Auschwitz.

11 juni har Erland Beskows film Sune – Uppdrag midsommar premiär. Inspelad i Västra Götaland.

Familjen Andersson och familjen Blixt ska åka till Karins faster Hulda och fira midsommar. Men precis innan de åker gör Sophie slut med Sune! Katastrofen är ett faktum. Sune bestämmer sig för att vinna tillbaka Sophie igen genom att fira en riktigt romantisk midsommar med henne – precis som mamma och pappa gjorde för 20 år sedan. Men frågan är om Sune tänker för mycket på att allt ska vara bra på hans sätt, och glömmer bort att alla inte tycker som han.

11 juni har Linda Hambäcks Apstjärnan premiär. Den är till stora delar animerad i Trollhättan. Filmen ur uttagen till tävlan vid animationsfilmfestivalen i Annecy. Rösterna görs av Pernilla August, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman och Rebecca Gerstmann.

Jonna vill ingenting hellre än att bli adopterad och tar vilken förälder som helst så länge de älskar henne. När en ny potentiell mamma parkerar framför barnhemmet i en gammal skruttig bil, får Jonna en chock när bildörren öppnas och en GORILLA kliver ut! Jonna är inte helt säker på att hon har lust att åka hem med den stora, håriga, klumpiga apan, men när hon ändå följer med så lyckas de båda hitta likheter, vänskap och till och med kärlek trots de extrema, yttre olikheterna. Precis när allt blivit bra hotar kommunpampen Tord deras nyfunna hemfrid och familjelycka.

https://youtu.be/fgDRyM1Be9c

16 juni är premiärdatum för Patrick Hughes The Hitman’s Wife’s Bodyguard, som är postproducerad i Göteborg (Filmgate).  En stjärnspäckad action med Ryan Reynolds,S amuel L. Jackson, Salma Hayek, Antonio Banderas, Morgan Freeman, Frank Grillo i huvudrollerna.

Världens mest udda och dödliga par – livvakten Michael Bryce och lönnmördaren Darius Kincaid – är tillbaka i ännu ett livsfarligt uppdrag. Fortfarande utan licens och under granskning tvingas Bryce hjälpa Darius ännu mer instabila hustru, den internationellt ökända svindlaren Sonia Kincaid. Trion hamnar hals över huvud i en global komplott och upptäcker snart att de är de enda som står mellan Europa och en hämndlysten och mäktig galning.