Två av Film Västs samproduktioner sänds i SVT. Det är Susanna Edwards Golden Girl och Erik Gandinis The Swedish Theory of Love.

I Golden Girl skildrar Susanna Edwards boxaren och världsmästaren Frida Wallberg, som är på väg att skapa historia som boxningens ”First Lady”. Men när hon ska försvara sin titel mot australiensiskan Diana Prazak i juni 2013 får hon ett slag mot huvudet som håller på att kosta henne livet.

Frida Wallberg är en av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika kvinnliga boxare. Som proffsboxare var hon obesegrad i elva matcher före den slutgiltiga förlusten mot Prazak för 3,5 år sedan. Wallberg fick under matchen en allvarlig hjärnblödning och fördes till sjukhus där hon blev akut opererad. Under de kommande dagarna svävade hon mellan liv och död.

Filmen är gjord av Susanna Edwards och producerad av Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz på Garagefilm International i samproduktion med Film Väst och SVT. Filmen sänds i SVT Play till och med 18 oktober.

I The Swedish Theory of Love ställer sig Erik Gandini frågan hur svenskarna blev världens mest ensamma folk. Våren 1972 samlas en grupp socialdemokratiska politiker för att skapa en ny vision för Sveriges framtid. Målet är att skapa ”ett samhälle av oberoende individer”. Fyrtio år senare undersöker Erik Gandini resultatet. Hans omdebatterade film blottlägger baksidan av de svenska värderingarna och målar en självbild som skaver – ett Sverige som inte riktigt blev som det var tänkt.

Filmen är producerad av Erik Gandini och Juan Pablo Libossart på Fasad Cine i samproduktion med SVT och Film Väst. Sänds i SVT måndag 3 oktober klockan 22.00 och på SVT Play.