Har du sett trailern till Ulf Malmros och Jaana Fomins Flykten till framtiden, som spelades in i Studio Fares hos Film Väst i Trollhättan? Nu är den här, komedin som utspelas 1973 och 2016 i Stockholm. Huvudrollerna spelas av Henrik Dorsin och filmdebuterande Elias Palin och Victoria Dyrstad. I övriga roller ser vi bland andra Johan Ulveson och Ia Langhammer. Filmen har biopremiär den 11 november över hela landet.

Året är 1973 och 22-årige Svante (Elias Palin) jobbar i skivaffär hos den holkrökande proggaren Bengan (Henrik Dorsin), som drömmer om att slå igenom med sin tvärflöjtsmusik. Svante lider av ett hjärtfel och får beskedet att han bara har några dagar kvar att leva. Mitt i bedrövelsen öppnar sig plötsligt en oväntad möjlighet att resa till framtiden – närmare bestämt till år 2016. I den moderna världen träffar han Elsa (Victoria Dyrstad) och tillsammans kommer de på ett sätt att få Svantes trasiga hjärta lagat. För att lyckas måste de resa tillbaka till 70-talet och skaffa fram pengar. Allt hänger på om den inbitne idealisten Bengan är beredd att bli kapitalist. Ska den udda trion hinna rädda Svante innan tiden kommer ikapp honom?

– Jag var hungrig på att återbesöka fantasygenren efter tv-serien ’Rapport till himlen’. Jag har funderat i många år på att skriva en tidsresefilm, men inte kommit på vinkeln. När polletten väl trillade ner så gick det väldigt snabbt. Jag började skriva dagen efter slutfesten på Ack Värmland och vi lämnade in manuset för finansiering fyra veckor senare. Så snabbt brukar det inte gå. Sen har jag ju haft ett skarpt öga på manuset från min regikollega Jaana Fomin, berättar Ulf Malmros.

– Jag tror att alla som varit med på den här inspelningen kan skriva under på känslan som man fick när man gick in i studiobygget i Trollhättan. Känslan av att nu går vi in i en annan värld! Illusionen av en annan tid var magisk. För mig är det så nära en tidsresa man kan komma, säger Jaana Fomin.

Henrik Dorsin berättar om sin karaktär:

– Bengan ser sig som proletär men är ju egentligen egen företagare. Han är pårökt, inkonsekvent, egenkär och alldeles alldeles underbar.

Ulf Malmros har skrivit manus och står för regi och klippning. Han är en av våra mest hyllade manusförfattare och regissörer och har bland annat prisats för filmer som Rapport till himlen (1994), Den bästa sommaren (2000), Smala Sussie (2003) och Bröllopsfotografen (2009).

Jaana Fomin har förutom regi och klippning även gjort kostym till filmen. Jaana har arbetat med Ulf sedan 90-talet och har bland annat vunnit en Guldbagge för Bästa kostym för sitt arbete med Tjenare kungen (2005). Flykten till framtiden, är den första långfilm som Ulf och Jaana regisserar tillsammans.

Producent är Jan Blomgren. Filmen är en samproduktion mellan Bob Film Sweden – Jan Blomgren, Film Väst – Simon Perry, TV4 – Josefine Tengblad och Transventor – Thomas Lagerman, i samarbete med Molkom Film, C More, Chimney samt med stöd av Nordisk Film & TV Fond och Svenska Filminstitutet/Automatstöd. Distribution: SF Studios.

Flykten till framtiden, har spelats in i Trollhättan och Stockholm under 2015.