Filmfestivalen i Berlin är en av de mest prestigefulla i världen. Sju av Film i Västs samproduktioner visas under festivalen, som startar den 16 februari.

Encounters

 • Tia Kouvos Family Time. Filmen är producerad av Jussi Rantamäki, Aamu Film Company, i samproduktion med Fredrik Lange, Vilda Bomben och Film i Väst.
  Synopsis: Det är juletid och familjen är återigen samlad. De medelålders systrarna Susanna och Helena besöker föräldrahemmet tillsammans med sina familjer. Men som vanligt dricker morfar Lasse för mycket och mormor Ella är orolig för dem alla. Barnbarnen är uttråkade och systrarna faller in i sin gamla jargong. Efter julen skiljs del alla åt och återvänder till sina vardagsliv. Tia Kouvos bitande, humoristiska, debut skildrar en fråga som vi alla kan förhålla oss till: Hur kan vi fortsätta söka efter djupare förståelse mellan människor samtidigt som vi inte alltid kommer att lyckas.

Panorama

 • Motståndaren av Milad Alami. Manus och regi: Milad Alami. Producent: Annika Rogell, Filmen är delvis inspelad i Göteborg.
  Synopsis: Efter en våldsam incident bestämmer sig Imam för att lämna allt bakom sig och börja om i ett nytt land tillsammans med sin familj. Men det förflutna vägrar att släppa sitt grepp om dem. Imam inser motvilligt att den svåraste motståndaren är han själv.

 

 • Do You Love Me? av Tonia Noyabrova. Manus och regi Tonia Noyabrova. Producent Family Production, Anastasiya Bukovska, Danylo Kaptyukh.Svensk samproducent Jonas Kellagher, Commonground Pictures. Cloudberry står för delar av postproduktionen.
  Synopsis: Man måste vara tillräckligt modig för att våga göra sitt kvitt sitt gamla jag för att kunna växa upp. Kira blir snabbt vuxen under det tidiga 1990-talet när hon ser sin familj splittras och sin sovjetiska barndom slås i bitar. Samtidigt inleder Ukraina en smärtsam omvandlingsprocess på vä mot ett självständigt land.
 • David Zonanas film Heroico är producerad av Teorma med Göteborgsbaserade Jonas Kellagher, Commonground Pictures, som svensk samproducent vid sidan av Film i Väst. Delar av postproduktionen har gjorts av Cloudberry.
  Synopsis: Filmen handlar om Luis, en 18-årig pojke från ursprungsbefolkningen som skriver in sig på Heroic Military College med förhoppningar om en bättre framtid. Där möter han ett stelbent och institutionellt våldsamt system vars syfte är att bryta ner honom till en perfekt soldat.

Generation

 • And the king said, what a Fantastic Machine! Manus, regi, producent: Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck Plattform Produktion
  Synopsis: Dokumentären handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till i dag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp – allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams. Filmen var också uttagen till Sundance Film Festival där den vann Jurypriset.

 

 • Gösta Petterland är en kortfilm i regi och animerad av Christer Wahlbergoch med manus av Sebastian Rudolph Jensen och Christer Wahlberg. Producent: Christer Wahlberg, Intermundos.
  Synopsis: Fem barn i lågstadiet grundar låtsaslandet Gösta Petter-land. En drömsk och fri skogsvärld fylld med gulliga kycklingar dit barnen reser genom att bara blunda. När regler tar över låtsaslandet blir utopin en mardröm. Du får inte äta kyckling! Du måste älska gult! Du måste tro på Kycklingguden!

 

 • Madden av Malin Ingrid Johansson. Manus: Malin Ingrid Johansson Producent: Pine, Joel Rostmark, Adam Holmström, Andrea Gyllenskiöld, Victor Lindström Huvudroll: Irma Hallberg
  Synopsis: Madden är en berättelse om att förhålla sig till sin flock. Om plikt kontra längtan. Om höga klackskor i koskit och uppskrämda djurkroppar som dundrar fram över ett västgötskt landskap. Om en skog av höga trädstammar mellan vår huvudperson och världen utanför. Vi lever i en tid där självförverkligande, individualism och valfrihet krockar hårt mot den tradition av arv och den kollektivet som livet på en gård kan innebära. ”Madden” utforskar hur det är att vara en ung tjej i mellanrummet av dessa två rakt motstående vägval. Filmen vann Startsladden vid Göteborg Film Festival.