I dag inleds Johannes Nyholms biobussturné inför svenska biopremiären av hans långfilm Koko-di Koko-da den 23 augusti. Första stopp blir på Linnéplatsen i Göteborg under Way Out West.

På Linnéplatsen står den gamla röda teaterbussen från Abellis Magiska Teater uppställd. Stripad med med reklam för filmen. 35 personer får plats per visning.

– Min film har lite av det sagoelement som jag upplevde när jag såg en dockteater i bussen. Man trädde in som i ett annat universum och det är samma känsla i min film. En förskjutning av skalor, och det förstorar upplevelsen av filmen att se den i det mikrokosmos som bussbiografen utgör. Man kan få en intensitet som det är svårt att få på en stor bio, säger regissören och manusförfattaren Johannes Nyholm.

Koko-di Koko-da hade sin urpremiär i Sundance och har sedan dess visats och tävlat på en rad internationella festivaler, bland annat i Sundance, Buenos Aires och Rotterdam. Och förstås Göteborg Film Festival.

Hur vill du beskriva din film?
– Koko-di Koko-da är ett relationsdrama där man går in i ett kärlekspars mardrömmar. De dras in i en labyrintisk malström där de blir attackerade från olika håll. Jag försöker skildra en parrelation i förfall, hur de försöker hantera vardagen och sina inre demoner.

Många säger att det är en otäck film.
– Ja, jag blir haffad på spårvagnen av folk som sett filmen och som säger att de inte kan sova längre. Det är illavarslande…

Trots stora framgångar med sin förra film, Jätten, som belönades med tre Guldbaggar, så säger Johannes Nyholm att det är svårt att få folk att gå och se svensk film på bio. Bussen blir på det viset ett bra sätt att ”ta bion till folket”.

Med start på Way Out West blir det en biobussturné som når sju orter, varav en filmfestival under en vecka.

– Det är inte bara en promotionturné, det kommer att bli den mest intensiva, surrealistiska bioupplevelsen som kan tänka sig. Men det är också en förnyelse för mig, jag måste ha kul, det måste vara kittlande och roligt. När man är nöjd och stagnerar, då är man illa ute.

Filmfakta:
Koko-di Koko-da
är producerad av Johannes Nyholm Produktion i samproduktion med Film i Väst och Beofilm. Det är den åttonde filmen av Johannes Nyholm som Film i Väst samproducerar: Speldosan (2017), Jätten (2016), The Pros (manus, 2015), Las Palmas (2011), Drömmar från skogen (2009), Sagan om den lille Dockpojken (2008), Dockpojken (2008).

Här är turnéplanen: