I dag har John Andreas Andersens film Skjelvet premiär i Norge. Filmen är en uppföljare på den oerhört framgångsrika filmen Bølgen. Det är den första av tre norska filmer som Film i Väst samproducerat och som går upp på norsk bio under hösten. Dessutom får ett stort antal svenska samproduktioner norsk biopremiär under fram till jul.

 

Skjelvet: 1904 drabbades Oslo av en jordbävning med magnituden 5,4 på Richterskalan. Skalvet ledde till en betydande förstörelse. Lyckligtvis dog ingen människa. Men geologiska undersökningar visar att faran för en ny, större jordbävning är stor. Oavbrutet sker det rörelser i och runt Oslo. Regi: John Andreas Andersen. Manus: Harald Rosenløw Eeg, John Kåre Raake. Producent: Martin Sundland. Produktionsbolag: Fantefilm Fiksjon. Premiär 31 augusti.

https://youtu.be/w3aYT4EZnvc

 

Mordene i Kongo: Våren 2009 korsar de två norrmännen Joshua French och Tjostolv Moland gränsen till östra Kongo. Några dagar senare sprids nyheten om att deras inhyrda chaufför funnits mördad. Efter flera nätter på flykt i den mäktiga kongolesiska djungeln, grips de och döms till döden. När Tjostolv Moland efter fyra långa år i fängelse hittas död i cellen, misstänks Joshua French för dråpet på sin bästa vän. I mötet med den nedbrutne Joshua French tar filmen med oss på en resa tillbaka till en mordgåta som innehållit allehanda spekulationer. ”Kongofallet” utvecklas till en politisk och diplomatisk symbolfråga som länge syntes vara olöslig. Regi: Marius Holst. Manus: Nikolaj Frobenius Producent: Christian Fredrik Martin, Asle Vatn. Produktionsbolag: Firiland Produksjon, samproducent Garagefilm International. Premiär: 12 oktober.

The Tower: Den animerade filmen The Tower/Tårnet handlar om fyra generationer palestinska flyktingar och ett hopp. Den 15 maj 1948 upprättades staten Israel trots omfattande protester från de palestinier som sedan länge bott i området. Stora delar av den palekstinska befolkningen fördrevs från sina hem och fler än 500 palestinska byar ödelades. Palestinierna kallar det kriget för ”al-Nakba”, som betyder ”katastrofen”. The Tower (Tårnet) är en varm och spännande berättelse om den elvaåriga flickan Wardi och hennes morfar Sidi, som bor tillsammans i ett fyra våningar högt tor i ett flyktingläger i Beirut, Libanon. Ända sedan Sidi kom till flyktinglägret 1948 har han levt kvar i hoppet om att få återvända till sitt kära Palestina, men ålderdomen har fått honom på andra tankar. Filmen tar oss med på Wardis resa tillbaka i historien genom de fyra generationerna i tornet, på jakt efter Sidis förlorade hopp och sin egen framtid. Filmen är baserad på äkta historier från intervjuer, samtal och observationer gjorda av regissören och manusförfattaren Mats Grorud under tiden han bodde i ett flyktingläger i Libanon. Regi och manus: Mats Grorud. Producent: Frode Søbstad, Patrice Nezan, Laurent Versini, Annika Hellström. Produktionsbolag: Tenk.Tv, Les Contes Modernes, Cinenic Film. Premiär: 2 november.

 

Amundsen: Historien om en av världens största polarfarare, Roald Amundsen, men också om en fascinerande privatperson. Om det var nödvändigt ljög han och bedrog sina närmaste för att uppnå det han ville. Som en konsekvens lyckades han professionellt, men fick betala ett högt pris som människa. Roald Amundsens främsta stöttepelare under mer än tjugo år var brodern Leon, som alltid hamnade i skuggan av Roald. När Roald gick för långt var det brodern som fick betala. Ändå omnämndes Leon aldrig i Roalds självbiografi och dog utan något erkännande. Genom filmen om Roald får vi också berättelsen om Leon. Regi: Espen Sandberg. Manus: Ravn Lanesskog. Producent: Espen Horn, Fredrik Wikström Nicastro, Kristian Sinkerud. Produktionsbolag: Motion Blur Films i samproduktion med SF Studios. Premiär 15 februari 2019.

Svenska samproduktioner med norsk biopremiär:

  • 7 september: Amatörer av Gabriela Pichler
  • September: Unga Astrid av Pernille Fischer Christensen
  • 5 oktober: Charmören av Milad Alami
  • 19 oktober: Gräns av Ali Abbasi
  • 19 oktober: Rekonstruktion Utøya av Carl Javér
  • 2 november: Gordon och Paddy av Linda Hambäck
  • 23 november: The Wife av Björn Runge
  • 11 januari 2019: Britt-Marie var här av Tuva Novotny