De danska skådespelarna Ghita Nørby, Nicolas Bro, Peter Mygind, Bodil Jørgensen och Søren Pilmark är några av de medverkande i tredje och sista säsongen av Lars von Triers Riket Exodus, som handlar om det goda och det onda på Rigshospitalet i Köpenhamn. Serien produceras av Zentropa Entertainments i samproduktion med Zentropa Sweden och Film i Väst. Inspelningen pågår i Köpenhamnsområdet fram till i sommar. Delar av postproduktionen sker i Västra Götaland.

Ghita Nørby är en grand old lady inom dansk film med ett 30-tal filmroller (Matador, Babettes gästabud, Hipp Hurra!) och många teaterroller. Hon spelar narkosläkaren Rigmor Mortensen, vilket hon också gjorde i de två första säsongerna av Riket.

Nicolas Bro har medverkat i Lars von Triers Nymphomaniac, tv-dramerna Bron och Brottet II och är bioaktuell i Anders Thomas Jensens Rättfärdighetens ryttare och snart ser vi honom i Christoffer Boes Smagen af sult.

Peter Mygind var med i de två första säsongerna av Riket och har även medverkat i Borgen.

Bodil Jørgensen har spelat med i Susanne Biers Oscarsvinnande Hämnden, Lars von Triers Erik Nietzsche – De unge år samt i tv-serien Badhotellet. Hon spelar sömngångaren Karen.

Søren Pilmark var också med i de två första säsongerna av Riket och har nyligen setts i Atlantic Crossing.

Starkt påverkad av spökerierna i tv-serien Riket söker sömngångaren Karen svar på seriens oförklarade frågor för att rädda sjukhuset från undergång. Karen går en kväll i sömnen och hamnar på mystiskt vis framför Rikshospitalet. Porten till Riket har återigen börjat öppna sig.

Med Riket Exodus forsätter och avslutar Lars von Trier sin internationellt berömda kultserieklassiker från 90-talet. Spökhistorien om sjukhuset där det onda vunnit fotfäste och läkarvetenskapen för sin dagliga kamp med sig själv, med svenskarna och det övernaturliga och oförklarliga i en blandning av rysningar, grymhet och skratt.

Lars von Trier regisserar och har liksom tidigare säsonger skrivit manus tillsammans med Niels Vørsel.

Riket I och II producerades 1994 och 1997 och var en banbrytande tv-serie som rönte stor uppmärksamhet och prisades i både Danmark och Sverige men också i resten av världen. I samband med att Riket Exodus produceras har de två tidigare säsongerna genomgått en omfattande restaurering.

Riket Exodus produceras av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samarbete med Viaplay och DR i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Ginger Pictures och med stöd av Nordisk Film & TV fond, BNP Paribas Fortis Film Finance och Creative Europe Media Programme of the European Union.

Riket Exodus får premiär 2022.

På bilden: Nicolas Bro och Bodil Jørgensen. Bild: Henrik Ohsten. 

Lilla bilden: Ghita Nørby och Lars von Trier. Bild: Henrik Ohsten.