Vid lördagens direktsända digitala upplaga av European Film Awards vann Thomas Vinterbergs film Druk/Another Round inte mindre är fyra priser: Europas bästa film, European Film, regipriset European Director, manuspriset European Screenwriter tillsammans med Tobias Lindholm. Dessutom vann Mads Mikkelsen pris som bästa manliga skådespelare, European Actor. Filmen är också en av tre filmer som är uttagen till omröstning om the European Parliament LUX FILM PRIZE. Druk är inspelad i Västra Götaland och samproducerad med Film i Väst och Zentropa Entertainments3 samt Zentropa Sweden.

– Som stolta samproducenter gratulerar vi Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm och Mads Mikkelsen till framgångarna vid detta ”Europeiska mästerskap i film”. Fyra vinster av fem möjliga nomineringar är en fantastiskt bra utdelning. Vi är mycket glada över samarbetet med svenska och danska Zentropa och att delar av inspelningen skett i Västra Götaland, säger Peter Possne, produktionschef på Film i Väst.

Totalt hade Film i Västs samproduktioner sju nomineringar. Utöver de fyra vinsterna för Thomas Vinterbergs Druk var filmen också nominerad till European University Film. Dessutom var Maria Sødahls Håp/Leva på hoppet nominerad till European Director och Andrea Bræin Hovig nominerad som bästa kvinnliga skådespelare, European Actress.

Druk har sett av nästa 800 000 på dansk bio sedan premiären den 24 september och kvalitetsstämpaldes med Cannes Label 2020. Den har också visats på en lång rad festivaler runt om i världen, bland annat London, Toronto och San Sebastian, där den också prisbelönades. Druk är inspelad i Trollhättan, Vänersborg och Vargön. Filmen är producerad av Sisse Graum Jørgensen och Kasper Dissing, Zentropa International i samproduktion med Zentropa Entertainments3, Lizette Jonjic, och Film i Väst.

Druk handlar om Martin (Mads Mikkelsen) som till vardags undervisar på en gymnasieskola. Eleverna har tröttnat på hans brist på energi och entusiasm. När hans vän Nikolaj, också lärare på skolan, presenterar en norsk filosofs tes om att människan är född med en för låg alkoholhalt i blodet, ungefär 0,5 promille, bestämmer sig Martin och hans tre vänner, tillika kollegor för att se om denna teori verkligen håller. Kan detta öka deras kreativitet och sätta färg på tillvaron? Inledningsvis löper allt på bra men även om alkohol må ha lett till fantastiska resultat i världshistorien så har den också lett till allvarliga följder.

I filmen finns flera av de skådespelare som också medverkat i Thomas Vinterbergs tidigare internationella succér Jakten och Kollektivet:  Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang och Lars Ranthe och han har skrivit manus tillsammans med Tobias Lindholm.

Maria Sødahls Håp/Leva på Hoppet är inspelad i Studio Fares i Trollhättan. Leva på hoppet vann pris vid filmfestivalen i Berlin och är inspelad i Studio Fares i Trollhättan. I huvudrollerna ser vi Stellan Skarsgård och Andrea Bræin Hovig. Filmen är skriven och regisserad av Maria Sødahl, vars egna upplevelser ligger till grund för berättelsen. Filmen är producerad av Thomas Robsahm, Motlys i samproduktion med Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Film i Väst.

Här är Film i Västs samproduktioner som vunnit eller nominerats till European Film Awards https://filmivast.se/european-film-awards/