För andra året i rad är en Sune-film uttagen till filmfestivalen i Berlin. Det är Jon Holmbergs Göteborgsinspelade Sune – Best man som tagits ut i sektionen Generation Kplus. Filmen hade svensk biopremiär den 20 december och har redan lockat storpublik, över 300 000 sålda biljetter. Filmen är producerad av Unlimited Stories i samproduktion med bland andra Film i Väst. I samma sektion har också den danska filmen Mugge & Vejfesten i regi av Mikael Wulff och Anders Morgenhtaler tagits ut i tävlan.

Filmen var fyrfaldigt Guldbaggenominerad (Bästa film, regi, manliga biroll och kvinnliga biroll). I fjol var Sune vs Sune uttagen i samma sektion vid Berlinale. Även den filmen var regisserad av Jon Holmström med samma produktionsteam och skådespelare.

I rollerna: Fredrik Hallgren, Sissela Benn, Elis Gerdt, Tea Stjärne, Baxter Renman och Tomas von Brömssen.  Manus och regi: Jon Holmberg Producenter: Linus Stöhr Torell och Malin Söderlund, Unlimited Stories.  Fotograf: Erik Persson. Scenograf: Ellen Oseng. Svensk distribution: Nordisk film.

Synopsis: Sunes klass ska åka på hemlig klassresa. Sune och Sophie ser verkligen fram emot att åka tillsammans, när Sune plötsligt inser att klassresan är samma helg som morfars bröllop. Panik! Ska han välja klassresan tillsammans med stora kärleken Sophie, eller ska han välja sin bästa vän morfar? Sune har svårt att bestämma sig och han väljer både och –eller kanske varken eller. Samtidigt har Rudolf problem med bruden. Vill morfars nya fru bara åt hans pengar? Och Karin träffar en kärlek från förr som är allt som Rudolf inte är. Välkommen tillbaka till familjen Andersson!

I samma tävlingssektion har den danska animerade filmen Mugge & Vejfesten tagits ut. Filmen handlar om den tioårige pojken Mugge, vars föräldrar är på väg att skiljas. Mugge beslutar sig för att få sina föräldrar att bli ihop igen och planen är att det ska ske under årets vägfest. Planen går om intet när vägfesten ställs in. Men Mugge vägrar att ge upp och beslutar sig för att på egen hand ordna en vägfest för att återskapa den idyll som de vuxna är på väg att krossa.

Bakom Vejfesten står regissörerna, komedi- och satirduon Wulffmorgenthaler, Mikael Wulff och Anders Morgenhtaler. Producent: Julie Lind-Holm och Jonas Bagger, New Creations och Zentropa.