I dag är det svensk biopremiär för Ahmed Abdullahis Göteborgsinspelade film Amina med manus av Mona Masri. Amina handlar om en ung kvinna som kämpar för att vara en bra mamma och samtidigt följa sin passion inom MMA. Men ju bättre det går för henne, desto svårare får hon att hantera sitt moderskap. Producerad av Art & Bob Film & Drama i samproduktion med Film i Väst, i samarbete med SVT, med stöd av Svenska Filminstitutet. Svensk distributör Triart Film.

Amina är en ung talangfull MMA-fighter som slåss för att hitta tillbaka till sin passion samtidigt som hon kämpar med att uppfostra sin dotter. När Amina får möjligheten att träna med en av de bästa coacherna, Rose, får hon allt svårare att klara förväntningarna som ställs på henne som fighter. Relationen med dottern blir lidande och Amina måste välja: Ska hon vara en lyckad fighter eller den mamma som förväntas av henne?

Regissör: Ahmed Abdullahi Manusförfattare: Mona Masri Producent: Veronika Öhnedal Fotograf: Anton Österlund Mask- & kostymdesign: Daniela Krestelica Scenograf: Linda Elmborg Ljuddesigner: Manne Kjellander Klippare: Anneli Ossiander Kompositörer: Pär Frid, Karl Frid & Ludvig Klint

Amina: Nimco Ahmed Ali Sofia: Jamilah Mohamed Kirih Rose: Ariane Castellanos

Så här skriver ett urval recensenter:

Julia Finnsiö sätter betyget 4 (av 6) i Svenska Dagbladet:Även om tematiken kring mödraskapet får den att sticka ut blir den därför något klichéartad och förutsägbar i sitt berättande. Trots det är hantverket högklassigt. Det finns en autenticitet i kampsportsmiljöerna i det vintriga Västra Götaland, och regissören Ahmed Abdullahi skjuter ofta in detaljer som införlivar filmen med både nerv och ett slags mörk humor. Nimco Ahmed Ali gör titelrollen utmärkt, med en hård blankhet i uttrycken som går att förstå som både stoisk och naiv.”

Även Rikard Gunnarsson i Nöjesguiden ger filmen en fyra i betyg: Amina är en mestadels välregisserad rulle, genomgående lyft av engagerande fotografi, snyggt koreograferade MMA-sekvenser och starkt skådespeleri, inte minst av Nimco Ahmed Ali som porträtterar titelkaraktären med bravur. Från och till är dialogen onaturligt framställd och tar ifrån annars genuina situationer, men när regissör Ahmed Abdullahi låter tystnad tala bidrar filmen med otroliga emotionella höjdpunkter.”

Fredrik Sahlin sätter betyget 2 (av 5) i Dagens Nyheter: ”…de svettstänkande MMA-scenerna, följsamt fångade av fotograf Anton Österlund (också han långfilmsdebutant), som gärna ligger nära Amina, kringskär hennes värld, som för att förstärka hur klaustrofobiskt klämd hon är av tillvarons olika krav.”

Även Emma Gray Munthe sätter betyget 2 i Aftonbladet.  

Bild från Amina: Anton Östlund