I dag är det svensk biopremiär för Göteborgsinspelade Butiken av Ami-Ro Sköld. Butiken är en kombination av dockanimation och live action Filmen är producerad av Lovisa Charlier, Onoma Productions i samproduktion med GötaFilm, Christer Nilsson, Film i Väst med flera.

Synopsis: Kilopriset på kyckling skjuter i höjden. Samtidigt störtdyker värdet på ett människoliv. I Butiken skildras konflikten mellan en lågpriskedjas pressade anställda och de hemlösa som hungrigt kämpar för att tillvara avfallet från butiken. En iskall påminnelse om vad som händer när människor reduceras till kuggar i ett maskineri – och när ett helt samhälle rear ut sin själ.

Filmen får fina recensioner i media:

Jacob Lundström sätter betyget 4 (av 5) i Dagens Nyheter: ”Ami-Ro Skölds tredje långfilm kunde inte ha kommit mer lägligt. Butiken är visserligen ingen attack mot Icas inflationsdrivande priser eller Coops förlorade folksjäl, men den ger en slående samtidsbild genom att zooma in på en livsmedelsaffär någonstans i Sverige. Där flockas människor i jakt på arbetstimmar, extrapriser och slängda varor. Resultatet är en imponerande ambitiös film om samhällets olycksbarn.”

Emma Grey Munthe sätter samma betyg i Aftonbladet: ”En unik röst, och jag tycker mycket om den!”

Karoline Eriksson sätter betyget 4 (av 6) i Svenska Dagbladet: ”Ami-Ro Sköld /…/ är en av våra mest säregna filmskapare. Här skapar hen återigen en helt egen värld men växlar upp till en jämförelsevis stor ensemble och ett mer tillgängligt filmspråk. Det betyder inte att Butiken – som har ett sidospår om syrade grönsaker som jäser olycksbådande i en underjordisk grotta – är en film för alla. Men den som ger den chansen får med sig en vasst berättad dystopi om de fria marknadskrafternas mörker, insvept i en varm underström av hopp.”

Björn Jansson sätter betyget 3 i Sveriges Radio Kulturradion: ” AmiRo Sköld har skrivit utifrån egna erfarenheter och lagt till en del, i en film som är som ett osorterat butikslager men också ger känslan av osminkad verklighet.”